Kippenboer in buurtschap Roelage eist vergunning terug

Vleeskuikenhouder T. Heijne in buurtschap Roelage sleepte donderdag de gemeente Vlagtwedde voor de Raad van State. Hij wil zijn vergunning terug die de gemeente heeft ingetrokken omdat het veebedrijf al ruim vijftien jaar lang stilligt.

In de zittingszaal in Den Haag zaten ook buurtbewoners en Milieudefensie Zuidoost Groningen. Die blijken het roerend eens te zijn met de beslissing van de gemeente.

Het intrekken van de vergunning is de eerste stap van de gemeente Vlagtwedde om een intensieve veehouderij aan de Roelagerweg onmogelijk te maken. Ook het nieuwe bestemmingsplan is door de gemeenteraad dichtgetimmerd. Daarover gaat de Raad van State zich volgend jaar pas uitspreken.

Financiële strop

Heijne zegt dat de gemeente hem een grote financiële strop bezorgt. Om gezondheidsredenen kon hij vanaf 2000 zijn bedrijf niet meer uitoefenen. Hij heeft het echter niet beëindigd. ,,De voerinstallatie is er nog en binnen een maand kunnen er kippen in’’, zegt een van zijn adviseurs. Heijne had twee schuren met in totaal 50.000 vleeskippen. Nu staan er caravans in.

Vlagtwedde stelt dat een niet-gebruikte milieuvergunning na drie jaar kan worden ingetrokken. De gemeente ging er toe over op aandringen van Milieudefensie en buren, onder wie de familie Stokvis van de naastgelegen Groepsaccommodatie Westerweelde.

Geen intensieve veehouderij

Volgens het nieuwe bestemmingsplan mag aan de Roelagerweg wél een grondgebonden veehouderij zitten. Zolang het maar geen intensieve veehouderij is. Dat wil de gemeente niet. ,,Een biologische kippenfarm vinden we honderd keer beter dan een kippenmesterij’’, zegt buurtbewoonster Willie Raaijmakers. Zij is tevens woordvoerster van Milieudefensie.

Heijne wil de rechtszaak over het bestemmingsplan afwachten. Het wordt zijn derde rechtszaak over het bestemmingsplan. ,,Twee keer eerder kregen we van de Raad van State gelijk’’, zei hij. Uitspraak over de ingetrokken vergunning volgt over zes weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.