Klacht over bromtoon bij Heiploeg

Vakbond naar rechter om Heiploeg-truc

Een naburige camping ondervindt geluidshinder van garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg in Zoutkamp.

Een naburige camping ondervindt geluidshinder van garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg in Zoutkamp.

Het gaat om de eigenaren Joost en Carolien van Dam van camping-familiehuis Robersum aan de Panserweg 4 vlak bij Vierhuizen. Zij klagen over een bromtoon die volgens hen continue te horen is.

De familie schrijft dit lawaai toe aan draaiende ventilatoren bij Heiploeg. ,,Dag en nacht horen wij dit geluid. Dit voortdurende lawaai ervaren wij als heel storend'', zegt Carolien van Dam.

Met succes vochten zij en haar man bij de Raad van State in Den Haag de revisievergunning aan die B en W van De Marne onlangs aan Heiploeg hebben verstrekt. Daarbij is voorbij gegaan aan de bromtoon, waarover de buren klagen. Het college wordt hierover door het hoogste rechtsorgaan in ons land op de vingers getikt. De RvS draagt de gemeente op nieuw geluidsonderzoek te verrichten waarin de hinderlijke bromtoon specifiek wordt meegenomen. Dit onderzoek moet binnen nu en twaalf weken klaar zijn.

Milieuwethouder Kor Berghuis (CDA) liet gistermiddag weten dat B en W een akoestisch bureau in de arm nemen om het onderzoek uit te voeren. Als de deskundigen de bromtoon vaststellen, verwacht Berghuis niet dat Heiploeg daarna de bedrijfsvoering moet aanpassen. ,,Als we in de vergunning opnemen dat er sprake is van een bromtoon denk ik dat dit al toereikend is.''

menu