Klacht tegen RUG-deskundige in antidepressiva-rel

GRONINGEN De kritische Deense farmaciehoogleraar Peter Gøtzsche heeft bij de Rijksuniversiteit Groningen een klacht ingediend tegen bijzonder hoogleraar Anton Loonen om diens uitlatingen over antidepressiva in rechtszaken.

Loonen treedt vaak op als getuige-deskundige in rechtszaken over verdachten die onder invloed van antidepressiva extreem geweld pleegden of mensen om het leven brachten. Zo was hij bij de dubbele moordzaak in Baflo en onlangs nog bij de Vishoek-zaak. Telkens was de vraag of de verdachten wel volledig toerekeningsvatbaar zijn omdat mensen soms agressief zouden kunnen worden door het gebruik van antidepressiva.

Loonen is volgens de Volkskrant in conflict geraakt met andere deskundigen zoals forensisch arts Selma Eikelenboom en Gøtzsche. Deze laatste heeft een geruchtmakend boek geschreven met harde kritiek op de farmaceutische industrie. Loonen zou gezegd hebben dat hij twijfelt aan de geestelijke gezondheid van Gøtzsche.

Vanwege de onenigheid tussen de diverse deskundigen zijn de verdachten in een aantal rechtszaken toch veroordeeld. De rechters twijfelden vanwege de meningsverschillen of er wel echt sprake was van ontoerekeningsvatbaarheid door de medicijnen.

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit bevestigt dat Gøtzsche een brief met een klacht heeft gestuurd. Het college van bestuur moet er nog op antwoorden. Loonen is niet in dienst van de universiteit zelf maar heeft een aanstelling als bijzonder hoogleraar. Tijdens rechtszaken treedt hij als getuige-deskundige op persoonlijke titel op, stelt de woordvoerder van de RUG. ,,De RUG is niet verantwoordelijk voor wat hij doet in die functie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.