Klachten over stank kuikenmester

Inwoners van Wagenborgen overwegen een rechtszaak tegen de gemeente Delfzijl. Ze vinden dat ze niet goed handhaaft bij kuikenmesterij Koning.

,,Het is vies, het stinkt, het is ongezond en de gemeente tolereert dingen die niet mogen.’’ Het zijn boze woorden van een omwonende die anoniem wil blijven. De maat is vol.

125.000 stinkende vleeskuikens

De stank, afkomstig van de vleeskuikenstallen van kippenhouder Jasper Koning, is volgens een aantal dorpsbewoners niet meer te harden sinds het bedrijf vorig jaar uitbreidde naar drie stallen. In de stallen worden zo’n 125.000 vleeskuikens klaargemaakt voor de slacht. ,,Fijnstof en ammoniak daalt ongezuiverd op onze huizen neer’’, zegt een inwoner.

Ze vinden het – met het oog op gezondheidsrisico’s – onverkoopbaar dat een gemeente niet harder optreedt tegen een ondernemer die niet aan de omgevingsvergunning voldoet.

Meer dan een jaar geleden stelden inspecteurs vast dat de twee nieuwe stallen niet waren voorzien van de voorgeschreven luchtwassers. Volgens de vergunningsvoorschriften moet de ammoniakuitstoot via luchtwassers met 70 procent worden teruggedrongen. Eigenaar Koning werd vorig jaar door Delfzijl opgedragen alsnog te voldoen aan de eis uit de in 2010 verleende omgevingsvergunning.

Met de vuist op tafel

Sinds 16 juni van dit jaar kan de gemeente de kippenhouder iedere week dat hij niet aan de eisen voldoet 10.000 euro last onder dwangsom opleggen. Dat bedrag kan oplopen tot 150.000 euro. Vanaf juni voert Omgevingsdienst Groningen controles uit.

Uit de wekelijkse rapportages van de dienst blijkt dat eind juli nog niet is voldaan aan de vergunning. Het duurt de omwonenden allemaal te lang en ze vinden dat de gemeente niet hard genoeg optreedt. ,,Ze blijven de termijn die Koning krijgt om de boel op orde te brengen maar verlengen. Sla dan met de vuist op tafel. Of aan de regels voldoen, of geen kippen meer in die stallen. Economisch belang weegt blijkbaar zwaarder dan de gezondheid van de eigen inwoners.’’

‘We voldoen gewoon aan de wet’

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er iedere week gecontroleerd wordt. ,,De eigenaar heeft toegezegd de stallen onder handen te nemen.’’ Volgens de woordvoerder begint de eigenaar maandag met de laatste aanpassingen. ,,We zullen ook daarna controleren of het probleem daadwerkelijk is aangepakt.’’

Eigenaar van de pluimveehouderij Jasper Koning zegt zelf dat hij het primaire probleem, de stankoverlast, zo’n zeven weken geleden al heeft aangepakt. Daar is volgens hem enige tijd overheen gegaan omdat dit niet van de ene op de andere dag geregeld is. ,,We voldoen gewoon aan de wet. Mijns inziens is het probleem nu opgelost.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.