Klassieke Academie Groningen wil geld van concurrent

De School voor Sculptuur hangt een fikse schadeclaim boven het hoofd. De Klassieke Academie wil geld zien voor elke student die overstapt.

Onvrede

De opleiding beeldhouwkunst van de Klassieke Academie telt 31 studenten. Een deel daarvan maakt de overstap naar de School voor Sculptuur die in september haar deuren opent in cultureel centrum Vrijdag en in de Biotoop in Haren.

De nieuwe school is opgericht door vijf docenten die ontevreden zijn over de gang van zaken op de Klassieke Academie waar zij als zzp’ers les geven. Ze willen niet meer geassocieerd worden met de Klassieke Academie en geestelijk vader Tom Hageman.

Die zegt dat het hem niets kan schelen dat er een concurrerende beeldhouwschool is opgericht, maar hij vindt het zeer kwalijk dat ’zijn’ docenten ’zijn’ studenten inpikken. ,,Dat is niet toegestaan, ze richtend e Klassieke Academie schade aan. Het mislopen van een eerstejaars student kost 12.000 euro, een tweedejaars die overstapt kost ons 9.000 euro. Die kosten kunnen oplopen tot een paar ton en die verhalen we op de docenten.’’

‘Geen poot om op te staan’

Natasja Bennink van de School voor Sculptuur zegt dat Hageman niets te claimen heeft. ,,Hij heeft geen poot om op te staan. Het is zijn wanbeleid, niet het onze. Wij hebben niks verkeerd gedaan, we hebben het recht een school op te richten.’’

Volgende week start de inschrijving bij de School voor Sculptuur. Volgens Bennink is er veel belangstelling.

Hageman zegt van de claim af te zien als álle studenten overstappen naar de School voor Sculptuur. ,,Ik heb geen bijzondere drift om de beeldhouwacademie overeind te houden.’’ De Klassieke Academie, afdeling figuratief schilderen, van Hageman telt veel meer studenten. Daar is de rust teruggekeerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.