Klein crematorium Buitenwoelhof Veendam

Het Uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam heeft plannen om de huidige faciliteiten uit te breiden met een crematorium en een koffiekamer. Donderdagavond zijn naaste omwonenden geïnformeerd.

Het plan is om een kleinschalige crematiefaciliteit te bouwen aan de bestaande veranda van het wachthuisje op de begraafplaats en een extra koffiekamer aan het uitvaartcentrum. De Onderlinge Uitvaartvereniging Veendam-Winschoten en Omstreken (OUVW) is een van de exploitanten van het uitvaartcentrum.

Meindert Brust, voorzitter van OUVW: ,,Met de bouw van deze faciliteit willen wij meer mogelijkheden bieden dan alleen begraven. Het dichtstbijzijnde crematorium is momenteel in Winschoten. Wij zien dat steeds meer mensen een crematie verkiezen boven een begrafenis. Met een kleine crematiefaciliteit op de begraafplaats in Veendam voorzien we in die behoefte. Door de uitbreiding van deze voorziening is ook de bouw van een extra koffiekamer noodzakelijk.’’

De plannen bestaan op dit moment alleen uit schetsen. Ook de gemeente heeft zich nog niet gebogen over de ideeën. Toch zijn donderdagavond al wel de direct omwonenden geïnformeerd over de voornemens. Brust: ,,We vinden het belangrijk om de buurtbewoners zo vroeg mogelijk te betrekken. Er zijn veel vragen, bijvoorbeeld over mogelijk extra parkeerdrukte en de uitstoot van het crematorium. We zullen de bewoners meenemen in het hele proces en regelmatig informeren.’’

’De schetsen worden de komende periode verder uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente. Deze ziet de plannen met belangstelling tegemoet: ,,Wij zouden een crematorium een mooie aanvulling vinden op ons huidige voorzieningsniveau in Veendam’’, aldus wethouder Henk Jan Schmaal. De verwachting is dat als alle procedures zijn doorlopen er op zijn vroegst over een jaar gestart kan worden met de aanbouw.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.