Kerststukjes maken met bijstandsmoeders. Een leenfiets voor scholen waar de meeste leerlingen er niet eentje van thuis krijgen. Of gewoon een vrijkaartje voor de FC. Steeds meer Groningse bedrijven en instellingen springen in de bres voor stadsgenoten op of onder de armoedegrens. Ondernemersnetwerk Omarm Groningen maakt van al die initiatieven meer dan de som der delen.

Op heel veel mooie erelijstjes gaat Groningen glansrijk aan kop. Maar dat de stad tegelijkertijd hoog scoort als het gaat om het aantal huishoudens onder de armoedegrens, is niet iets waar de Groningse politiek trots op is.

Het was vorig jaar reden voor de start van Omarm Groningen. Na een jaar proefdraaien was het ondernemersplatform deze herfst klaar om op volle kracht vooruit te stomen. Maar toen kwam corona er even tussendoor.

Blijvend vervolg

,,Een op de zes kinderen groeit hier op in armoede!’’ Hij zegt het nogmaals, en met nog meer nadruk: ,,Een op de zes, dat is toch haast niet voor te stellen in een stad als Groningen?!’’ Als het aan Erwin Mulder ligt, is het in ieder geval niet iets wat zo kan blijven. Op initiatief van de gemeente zette hij vorig jaar samen met zijn collega Irma Noorbergen de schouders onder Omarm Groningen. Inmiddels stáát het netwerk en heeft hun pilotproject een blijvend vervolg gekregen.

‘Matchmakers’ zijn ze officieel, maar die term past volgens Mulder en Noorbergen meer bij de romantische wereld van de trouwbeurs dan bij een ernstig onderwerp als armoedebestrijding. Goed, Omarm Groningen brengt organisaties die zich ontfermen over de arme kant van de stad inderdáád samen met ondernemers die een handje willen helpen. Maar meer nog dan een simpele een-op-een ‘match’, zoekt het netwerk een bredere rol als ‘verbinder, stimulator en aanjager’.

loading  

Flitsstages

Daarvoor zijn in een jaar tijd al grote voorbereidende stappen gezet, zegt Noorbergen. Het aantal bedrijven dat zich bij het platform heeft aangesloten, loopt ondertussen richting de honderd: grote werkgevers, lokale mkb’ers en eenpitters. Aan de andere kant staan inmiddels vijftien maatschappelijke organisaties, van speelotheek en computerbank tot de schuldhulpverleners van Moedige Dialoog of JINC, dat flitsstages voor kinderen organiseert bij het Groningse bedrijfsleven.

En daarboven hangt dan ook nog de gemeente die in Omarm Groningen een belangrijke schakel ziet in haar armoedebeleid. ,,Drie totaal verschillende werelden’’, schetst Noorbergen. Omarm Groningen wil die werelden over en weer voor elkaar ontsluiten. ,,Vrijwilligersorganisaties vinden het moeilijk om bedrijven zomaar te benaderen. Ondernemers willen doorpakken en hebben geen zin uren te vergaderen tot er draagvlak ligt zoals ze bij de gemeente gewend zijn.’’

,,Je wilt een stabiel netwerk waar je niet meer van vraag tot vraag naar een antwoord zoekt, maar waar je elke vraag kunt wegzetten en er vanzelf een match uit de community rolt’’, zegt Mulder. ,,Of dat nu met geld, menskracht, kennis of middelen is.’’

Platform

Nu al biedt Omarm Groningen op zijn website een platform aan initiatiefnemers om zich te presenteren aan bedrijven die willen helpen. ,,Dat hoeven echt geen grote ondernemingen te zijn’’, zegt Noorbergen. ,,Juist kleinere mkb’ers maken soms de grootste impact en ook een heel klein initiatief kan toch van grote betekenis zijn.’’

In het afgelopen jaar hielp het netwerk al een kleine veertig projecten mee van de grond tillen. Van de door Noorderpoort-studenten bemande Helpdesk050, die tijdens de eerste lockdown eerste hulp bij laptop-ongelukken bood toen scholieren online-onderwijs kregen, tot ondernemer Henk van der Veen.

Die levert met zijn bloemisterij In de Roos het dennengroen voor de workshop kerststukjes maken die de wijkteams van WIJ Groningen organiseren voor bijstandsmoeders, om de eenzaamheid te verdrijven nu ze elkaar door corona veel minder of niet meer treffen rond de school van hun kinderen.

Nieuwe initiatieven

Het hadden nóg veel meer initiatieven kunnen zijn als corona er niet tussendoor was gekomen, zeggen Mulder en Noorbergen. De geplande grootse ‘kick-off’ in september vond noodgedwongen online plaats en ook veel andere activiteiten gaan voorlopig even via internet. Dat zet ook een rem op de interactie tussen ondernemers en hulpprojecten en daarmee op gezamenlijke nieuwe initiatieven. ,,Het moest vanwege corona allemaal een beetje low profile ’’, zegt Mulder.

Toch is ondertussen veel nuttig voorwerk verricht: ,,We hebben heel veel dingen op onze lijst die nu on hold staan. Zo wil ABN Amro in januari in Groningen een landelijk programma uitrollen waarbij medewerkers vrijwillig als ‘leesmaatje’ in gezinnen helpen.

Maar we zijn bijvoorbeeld ook bezig met plannen om straks zodra corona dat weer toelaat in samenwerking met ICT-bedrijf Bossers en Cnossen een training digitale vaardigheden op basisscholen te geven aan kinderen, ouders en leerkrachten. Het ligt allemaal klaar: We kunnen gas geven zodra de wereld er weer anders uitziet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen