Kleine penis? Alleen operatie helpt (klein beetje)

Te klein geschapen? Mannen met een vacuümpomp, vergeet het. Alleen een operatieve ingreep leidt tot effectieve penisverlenging.

Uroloog in opleiding Helena Nugteren van Universitair Medisch Centrum Groningen stelt in haar proefschrift dat een operatieve ingreep de enige manier is om de penis van extra lengte te voorzien. Mannen moeten overigens niet de illusie hebben dat een operatie leidt tot een veel langer lid. Een ingreep kan twee centimeter extra lengte aan de plasser geven. Zij vindt dat het beter is om zulke operaties niet uit te voeren.

Nugteren stelt dat de piemel in opgewonden toestand door de eeuwen heen in veel culturen het symbool voor mannelijkheid is geworden. Vanwege deze symboliek zijn mannen volgens haar onzeker of beschaamd als hun penisgrootte onder het veronderstelde gemiddelde is.

In wetenschappelijk onderzoek had maar liefst 45 procent van de ondervraagde mannen een grotere penis willen hebben. Nugteren concludeert op basis van de resultaten van 60 mannen die in het UMCG werden behandeld voor een te kleine penis, dat psychosociale begeleiding vaak voldoende is. Dat gold voor 44 van de 60 mannen. De overige 16 mannen ondergingen een operatie.

Naast penisverlengende en -verdikkende operaties zijn er penisverlengende pillen, strekapparaten, vacuümpompen en siliconeninjecties op de markt. Nugteren zegt dat al deze methodes niet werken. Alleen operatie helpt.

Een penisverlengende operatie, waarbij het ligament tussen schaambeen en de penis wordt gekliefd, kan zo’n twee centimeter extra lengte aan de penis geven. Negen van de zestien mannen die deze operatie ondergingen waren tevreden met het resultaat. Zes van de zestien geopereerde mannen hadden een penislengte van 7,5 cm of meer in erectie. Van deze zes waren slechts twee tevreden met het resultaat.

Helena Nugteren (1983) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen de afdeling Urologie en onderzoeksinstituut NIOZI van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Nugteren is nu in opleiding tot uroloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.