Kleine penis? Alleen operatie helpt (klein beetje)

Te klein geschapen? Mannen met een vacuümpomp, vergeet het. Alleen een operatieve ingreep leidt tot effectieve penisverlenging.

Uroloog in opleiding Helena Nugteren van Universitair Medisch Centrum Groningen stelt in haar proefschrift dat een operatieve ingreep de enige manier is om de penis van extra lengte te voorzien. Mannen moeten overigens niet de illusie hebben dat een operatie leidt tot een veel langer lid. Een ingreep kan twee centimeter extra lengte aan de plasser geven. Zij vindt dat het beter is om zulke operaties niet uit te voeren.

Nugteren stelt dat de piemel in opgewonden toestand door de eeuwen heen in veel culturen het symbool voor mannelijkheid is geworden. Vanwege deze symboliek zijn mannen volgens haar onzeker of beschaamd als hun penisgrootte onder het veronderstelde gemiddelde is.

In wetenschappelijk onderzoek had maar liefst 45 procent van de ondervraagde mannen een grotere penis willen hebben. Nugteren concludeert op basis van de resultaten van 60 mannen die in het UMCG werden behandeld voor een te kleine penis, dat psychosociale begeleiding vaak voldoende is. Dat gold voor 44 van de 60 mannen. De overige 16 mannen ondergingen een operatie.

Naast penisverlengende en -verdikkende operaties zijn er penisverlengende pillen, strekapparaten, vacuümpompen en siliconeninjecties op de markt. Nugteren zegt dat al deze methodes niet werken. Alleen operatie helpt.

Een penisverlengende operatie, waarbij het ligament tussen schaambeen en de penis wordt gekliefd, kan zo’n twee centimeter extra lengte aan de penis geven. Negen van de zestien mannen die deze operatie ondergingen waren tevreden met het resultaat. Zes van de zestien geopereerde mannen hadden een penislengte van 7,5 cm of meer in erectie. Van deze zes waren slechts twee tevreden met het resultaat.

Helena Nugteren (1983) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen de afdeling Urologie en onderzoeksinstituut NIOZI van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Nugteren is nu in opleiding tot uroloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.