Kleine scholen krijgen jaar respijt

De met sluiting bedreigde openbare basisscholen in Kiel-Windeweer en Westerbroek blijven minstens nog een jaar open.

Dat schrijft de gemeente Hoogezand-Sappemeer als schoolbestuurder aan de ouders van leerlingen op de J. Albrondaschool in Kiel-Windeweer en de Jan Ligthartschool in Westerbroek.

Het sluiten van beide scholen met ingang van augustus 2016 is alleen mogelijk wanneer de overkoepelende medezeggenschapsraad (OMR) geen bezwaren heeft. Die zijn er wel. Het formele proces om de scholen te sluiten duurt daardoor sowieso een jaar. Leerkrachten en directeuren van zowel de Albrondaschool als de Jan Ligthartschool hebben bij het gemeentelijk schoolbestuur overplaatsing aangevraagd. Het bestuur gaat daarin mee en leden van beide teams worden in het nieuwe schooljaar op andere scholen geplaatst. Voor de scholen in Kiel-Windeweer en Westerbroek worden andere leerkrachten gezocht.

De gemeente schrijft in de brief mee te willen werken aan het onderbrengen van beide scholen bij de landelijke Vereniging Zelfstandige Dorpsscholen (VZD). Die wordt verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs, terwijl de inwoners van het dorp moeten zorgen voor het onderhoud van het schoolgebouw. Of de scholen daadwerkelijk ondergebracht worden bij de VZD is afhankelijk van de landelijke politiek. Er bestaat nog geen duidelijkheid over. Het bestuur van de VZD hoopt op ‘experimenteerruimte’.

Voor het schooljaar 2016/2017 zijn op de school in Kiel-Windeweer 29 leerlingen ingeschreven, in Westerbroek gaat het om 32 leerlingen. Sommige ouders overwegen alsnog om een andere school voor hun kinderen te kiezen. Ook lopen voor enkele kinderen aanvragen voor ander, passend onderwijs.

De samenstelling van de groepen – worden het combinatiegroepen van drie leerjaren of vier – is op dit moment nog onduidelijk. De uitkomst daarvan blijft een zwaarwegend punt bij de uiteindelijke schoolkeuze, geven de ouders aan.

Op de foto: Bezorgde ouders van leerlingen van de Jan Ligthartschool in Westerbroek tijdens een raadsvergadering in maart. Archief Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.