Kleiner azc aan Udesweg Winschoten

Burgemeester en wethouders van Oldambt willen aan de Udesweg in Winschoten een asielzoekerscentrum (azc) voor maximaal 500 vluchtelingen.

Dat voorstel wordt gedaan aan de gemeenteraad, is dinsdag bekendgemaakt. Oldambt gaat voor een periode van vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar.

Het definitieve voorstel wijkt af van de oorspronkelijke plannen. Toen werd uitgegaan van een azc voor maximaal duizend personen voor minimaal tien jaar.

Oldambt gaat op zoek naar een tweede locatie in de gemeente voor nog eens maixmaal vijfhonderd asielzoekers, eveneens voor de periode van vijf jaar met een optie tot verlenging voor nog eens vijf jaar. De gemeenteraad moet over een tweede azc uiterlijk eind dit jaar een besluit nemen.

Burgemeester en wethouders laten weten dat de plannen zijn gewijzigd naar aanleiding van twee inloopavonden voor inwoners. Zo’n vierhonderd mensen kwamen daar op af. Een veelgehoorde opmerking was dat duizend vluchtelingen op één plek erg veel is. Veel mensen deden de suggestie voor twee azc’s met plek voor vierhonderd personen.

Burgemeester Pieter Smit liet destijds al weten dat het college die opmerkingen ter harte zou nemen.

Bedoeling is om het azc aan de Udesweg begin 2017 te openen, na sluiting van de noodopvang in Beerta. Zodra een tweede locatie voor nog een azc is gevonden, wordt deze voorgelegd aan inwoners van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.