Klep in riool moet putlucht in Kerkstraat weren

Veendammer wind heeft een bijzondere bijbetekenis gekregen. Door rioolproblemen hangt er in een deel van de Kerkstraat regelmatig een putlucht. Al jaren.

Het stinkt gewoon

,,Die vieze lucht is geen visitekaart voor Veendam’’, zegt een ondernemer in de Kerkstraat in hartje Veendam. In een deel van de straat (globaal tussen de nummers 22 en 40) is het soms niet te harden. ,,Mensen praten erover en terecht. Het stinkt ook gewoon’’, zegt Hilliejan Moes van Huizinga Boeken & Muziek.

De gemeente Veendam presenteert de Kerkstraat als gezellige winkelstraat. In de strijd tegen leegstand en verpaupering liggen er allerlei ambitieuze plannen klaar om het centrum van Veendam verder op te knappen. Moes: ,,Ik zou zeggen: pak eerst het riool aan om van die vieze lucht af te komen. We hebben de winkel ruim twee jaar. Stinken dat het vaak doet. Echt goor, smerig, onhebbelijk gewoon’’, zegt Moes.

We weten niet anders

,,Het is soms zo erg dat we winkeldeur dichtdoen om maar vooral geen lucht van buiten binnen te krijgen. Wanneer het vooral stinkt? Zo gauw het vochtig wordt, gaat het mis. En dan baseer ik me op mijn eigen neus.’’ Ook bij de Wibra hebben ze veel last van de doordringende geur. ,,We weten niet anders’’, zegt een medewerker gelaten. De één rept van stankoverlast na regenbuien, een ander ruikt ook iets bij droog weer. En dan zijn er nog andere problemen met de afvoer. Bij zware buien kan het riool het niet aan en komt in winkels viezigheid omhoog via de afvoer.

Ook net buiten het eigenlijke ‘stankgebied’ is overlast. ,,Er wordt een onaangename geur verspreid als de wind verkeerd staat’’, zegt Eildert Kielman, oud-voorzitter van de Ondernemersvereniging Veendam Centraal. De familie Kielman heeft op nummer 18 een croissanterie/ patisserie. Dochter Janine drukt zich krachtiger uit en spreekt van een putlucht.

Terugslagklep moet helpen

Janine Kielman: ,,Er zijn onderzoeken geweest. De gemeente joeg zelfs rook door het riool om te kijken of er ergens iets mis was. De gemeente stelt dat er iets mis is met een klep. Onlangs is er een zogeheten terugslagklep geïnstalleerd en moet het probleem verholpen zijn.

Moes en andere ondernemers denken dat er meer aan de hand is dan een defecte klep. Ze vrezen dat er ingrijpender maatregelen genomen moeten worden en dat het riool in de Kerkstraat open moet. Ook de SP in Veendam is in de zaak gedoken en heeft bij B en W om opheldering gevraagd. ,,Het riool is volgens ondernemers verouderd met als gevolg regelmatig verstoppingen en geuroverlast’’, zegt raadslid Angelique Schoonewille.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.