Kleurrijke gevel Groningse kunstenares onder inspectie

Mag de gevel van galerie/atelier Erika Stulp in de stad wel of niet blauw met roze kleuren? De gemeentelijke Welstandscommissie buigt zich over deze vraag.

De schilder die eigenaresse Erika Stulp had ingehuurd om de voorgevel van het pand aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat te verfraaien had zijn hielen nog niet gelicht of er verscheen een inspecteur ten tonele.

Geen vergunning

De inspecteur wees Stulp er vorige week op dat ze niet zomaar haar gang mocht gaan met schilderen. Het pand behoort tot het beschermd stadsgezicht en aldus vergt een dergelijke opknapbeurt een vergunning. ,,Die heb ik niet aangevraagd’’, zegt Stulp. ,,Naïef, ik heb er gewoon niet aan gedacht. Ik woon hier sinds 2001 en heb de blankhouten gevel vaker geverfd. Alleen niet in deze kleuren. Eerder was hij grijs-bruin.’’

Het is aan de gemeentelijke Welstandscommissie om een oordeel te vellen. ,,De kleuren moeten passen in het geheel’’, zegt gemeentewoordvoer Hans Coenraads. ,,Als de commissie akkoord gaat, kan ze alsnog een vergunning aanvragen. Zo niet, dan moet de gevel waarschijnlijk zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgen.’’ Coenraads verwacht een uitspraak binnen vier weken.

Rijdende rechter

Vier jaar geleden werd eenzelfde soort meningsverschil tussen de gemeente en – het inmiddels failliete – Woldring Porselein bijna beslecht door televisierechter Frank Visser van het NCRV-televisieprogramma De Rijdende Rechter. Erik Hoiting van de porseleinwinkel aan de Stoeldraaierstraat had het geel op zijn gevel bij een schildersbeurt laten verdwijnen. Er kwam roze voor in de plaats.

Zowel de Welstandscommissie als de Monumentencommissie vonden de nieuwe kleur niet bij het oude pand passen, waarop de winkelier De Rijdende Rechter inschakelde. De gemeente weigerde deelname, maar trok wel aan het langste eind: Hoiting moest de gevelkleuren aanpassen.

Hopen en bidden

Tot een optreden op nationale televisie komt het ook deze keer niet. Stulp: ,,Ik ga hopen en bidden dat de gevel zo mag blijven. Hij valt nu misschien wat uit de toon, maar veel mensen worden er ook wel blij van.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.