Klimaatdemonstranten betogen op trappen van Academiegebouw in Groningen

Een groep van zo’n veertig betogers demonstreerden donderdag met een ‘Die-in Action’ tegen klimaatverandering.

Iets na 13.00 uur kwam de groep betogers tevoorschijn. Na een speech die de universiteit opriep de waarheid te vertellen over de ‘huidige ecologische crisis’, gingen demonstranten een voor een op de trappen van het Academiegebouw liggen.

Liggend demonstreren

De zogeheten ‘Die-in Action’ is een protestvorm liggen deelnemers dood op de grond om te laten zien welk lot de wereld tegemoet gaat als er niks gedaan wordt tegen klimaatverandering. De demonstratie van vandaag is specifiek gericht op het gebrek aan actie vanuit de overheid en universiteit, zegt een actievoerder. Vele betogers hadden een bord in hun handen, met teksten als: ‘People over profit’ en ‘klimaatdrammer’.

Vijf over twaalf

Maran Dieruff (18) uit Usquert is een van de betogers. ,,We willen de overheid en universiteit duidelijk maken dat het vijf over twaalf is. De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering en de universiteit moet kritischer zijn over klimaatverandering. Dus roepen we jongeren op hun stem te laten horen’’, zegt ze. ,,We willen de organisaties duidelijk maken dat er nu echt wat moet veranderen.’’

Extinction Rebellion

De groep is aangesloten bij de Nederlandse afdeling van Extinction Rebellion, een wereldwijde organisatie van mensen die strijden tegen klimaatverandering en zich niet gehoord voelen door de overheid en universiteiten. Ze pleiten onder andere voor vrijwel geen uitstoot van broeikasgassen in 2025 en een kritischer geluid van universiteiten op het klimaatdossier.

Gebouw bezetten

Tot 28 april houdt de organisatie in verschillende steden acties. Vandaag was er ook een ‘Die-in Action’ in onder meer Nijmegen en Utrecht. Komende woensdag heeft de groep een nieuwe actie in Groningen gepland. ,,We willen dan een gebouw bezetten’’, zegt Dieruff. ,,Meer hierover kan ik op dit moment niet zeggen. Als het protest begint, maken we de locatie bekend.’’

menu