Knallende koppijn en hoesten. Kim (25) uit Groningen weet zeker dat ze corona heeft: 'Mensen reageren te nuchter'

Testrichtlijnen corona aangescherpt door RIVM. Foto: pxhere

De 25-jarige Kim uit Groningen heeft corona-verschijnselen en zit thuis in quarantaine op advies van haar huisarts. ,,Als ik geen klachten meer heb, moet ik weer bellen en pas dan mag ik na overleg naar buiten." Toch wordt ze niet getest op corona. Ze vreest dat haar omgeving daardoor te laconiek op de situatie reageert.

Haar thermometer geeft 38,6 graden aan, woensdag viel ze bijna flauw van de pijn en ze hoest al dagen als een malle. Daglicht kon ze amper verdragen en pijnstillers houdt ze niet binnen. ,,Ik heb letterlijk liggen janken van de erge hoofdpijn die ik had", schetst Kim via Facebook Messenger haar situatie. ,,Het voelt voor mij niet als een normaal griepje, eerder als enorme migraine met daarbij koorts, spierpijn en hoesten."

'Mensen reageren te nuchter'

Ze belt direct na de eerste opborrelende griepverschijnselen met haar huisarts. Ook neemt ze contact op met de GGD in de stad. Niet een keer, maar elke dag weer omdat de klachten erger worden en haar moeder zich ongerust maakt. ,,Ik heb meerdere keren gesmeekt om een test, omdat ik zeker weet dat ik het heb." Maar testen zit er ondanks de smeekbedes niet in. ,,Ze zeiden dat ze alleen ouderen en kwetsbare mensen testen."

Dat is een probleem. Niet voor Kim zelf. De Stadjer heeft zichzelf opgesloten en is, ondanks veel hoesten en ferme hoofdpijn, aan de beterende hand. Maar omdat ze niet officieel corona heeft, merkt ze dat haar omgeving er niet altijd even serieus mee omgaat. Terwijl dat wel moet. ,,Mensen met wie ik contact ben geweest, moeten maatregelen nemen. Maar sommigen, die wat verder van me afstaan, denken er te nuchter over omdat ik geen bewijzen heb."

'Veel meer mensen hebben corona'

Dat stemt de jonge Groningse ongerust. ,,Ik voel me enorm onmachtig. Daarom trek ik aan de bel. Met mijn verhaal wil ik bewustwording creëren. Er zijn veel meer besmettingen dan officieel gemeld worden. Mensen moeten de waarschuwingen en richtlijnen serieus nemen. Ik onderschatte als jong en vitaal persoon de ziekte behoorlijk. Maar ik begrijp nu dat dit voor ouderen en zwakkeren echt heel heftig kan zijn."

Het verhaal van Kim staat niet op zich. Er zijn meer Groningers die met hoge koorts, keelpijn en kortademigheid thuis zitten, zoals Carolie. De 32-jarige Groningse hoest vaak dankzij enorm veel slijm in de luchtwegen, snakt regelmatig naar lucht, heeft spierpijn, hoofdpijn en hoge koorts. ,,Die zakt nu gelukkig wat." Daarom probeert ze sinds vrijdag in contact te komen met haar huisarts en andere gezondheidsdiensten.

Tevergeefs de huisarts gebeld

Dat heeft ze zaterdagochtend opgegeven. ,,Ik heb tevergeefs naar mijn huisarts gebeld. Vandaag probeerde ik het RIVM en de doktersdienst te bereiken, bij beiden geen gehoor. Wel kreeg ik een keuzemenu waarin ik aangaf dat voor corona belde, maar daarna werd de verbinding verbroken."

Net als Kim heeft Carolie daarom zelf maar maatregelen getroffen. ,,Ik kom pas weer buiten als ik vier uur niet heb gehoest."

De Veiligheidsregio en GGD waren niet bereikbaar voor een reactie. Alleen risicogroepen die met corona-verschijnselen in het ziekenhuis belanden, worden getest. Daar is de nood namelijk het hoogst. Als iemand ernstig ziek in het ziekenhuis ligt, moet er zekerheid komen of het corona is, zodat de juiste behandeling wordt ingezet. Jonge en vitale mensen moeten thuis uitzieken en zelf verantwoordelijkheid nemen.

De namen van Kim en Carolie zijn vanuit privacy-overwegingen gefingeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus