Na acht jaar praten en wachten, is de bouw van een knarrenhof in Groningen nog altijd niet in zicht. Ook op de plek die de gemeente op het oog heeft in het nieuwe stadsdeel Meerstad valt zo’n woongemeenschap voor ouderen niet te realiseren. De initiatiefnemers komen in actie.

De plek die de gemeente vorig jaar zomer aanwees in Meerstad is te krap. De aangeboden kavel biedt plek voor niet meer dan veertien huizen. Dat is te weinig om het project rendabel te krijgen, zegt voorzitter Ger Koenen van de vereniging Noaberhof, een groep Groningers die al jaren ijvert voor de komst van een zogenoemde knarrenhof in de stad.

Te kleine kavel is streep door de rekening in Meerstad

Dat is een streep door de rekening, zegt Koenen. Om het project van de grond te krijgen, is minimaal het dubbele aantal woningen nodig. Terwijl overal in het land knarrenhofjes uit de grond schieten, vreest de Groningse vereniging voor nog meer oponthoud voor haar plannen.

Een knarrenhof is een woongemeenschap voor ouderen en gerund door ouderen, met zelfstandige koop- en deels sociale huurhuizen en gezamenlijke voorzieningen. Dat idee komt volgens Koenen niet uit de verf als de bouw over twee fasen wordt gespreid, zoals de gemeente en Bureau Meerstad opperen. Op termijn zou op een aangrenzende kavel de andere helft van het project kunnen worden gerealiseerd.

Plan opsplitsen in twee fasen is ‘écht onmogelijk’

Dat maakt het echter lastig om het project gefinancierd te krijgen, stelt Koenen. ,,Je kunt niet gaan bouwen als je niet weet wanneer je met zo’n tweede fase van start kan. Dat is écht onmogelijk Bovendien zijn een centrale hoftuin en een gemeenschapshuis nu juist cruciale onderdelen van een knarrenhof.’’

De initiatiefnemers zijn het wachten zat en komen op 31 maart in actie op de Grote Markt. Met spandoeken en sprekers willen ze de gemeente aansporen om meer vaart achter de zaak te zetten. ,,We krijgen overal begrip en ondersteuning, maar daar bouwen we geen knarrenhof mee. Ons vertrouwen is beperkt houdbaar, het wordt tijd dat er nu écht wat gebeurt.’’

ChristenUnie vraagt opheldering over trage gang van zaken

Het nieuwe oponthoud is voor de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie reden voor vragen aan het college. Raadslid Tessa Moorlag wil in het vragenuurtje van woensdagmiddag opheldering van B en W over de trage gang van zaken. Ook wil ze weten of er elders alternatieve, ruimere kavels beschikbaar zijn en of er mogelijkheden zijn om het proces te versnellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen