Knarrenhof voor jong en oud in Garmerwolde

Vier mensen uit Garmerwolde zijn bezig met een speciaal dorpsinitiatief. Een woonproject waar jong en oud samen kunnen wonen.

Het project wordt een MeergeneratieHof genoemd. Een hofje met koop- en huurwoningen waar jongeren en ouderen kunnen wonen. ,,Iedereen tussen de 18 en 118 jaar’’, zeggen de initiatiefnemers.

Goed idee?

Peter Prak van Stichting Knarrenhof zet in de rest van het land gelijksoortige hofjes op. Hij vindt het een goed idee. ,,Ouderen willen graag een kleiner huis waarbij één logeerkamer voldoende is. Jongeren zijn juist op zoek naar een kleine, niet al te dure woning. Dit project is daar perfect voor.’’

Het idee ontstond eind 2015. In het dorp waren bijeenkomsten over burgerparticipatie. ,,Wonen is hier een discussiepunt. Er zijn in Garmerwolde geen levensloopbestendige woningen’’, zegt Boogholt. Ze ontwierp daarom met drie anderen een woonplan met huizen die zo zijn ingericht dat mensen er hun hele leven kunnen blijven wonen.

Boogholt en collega’s klopten aan bij Stichting Knarrenhof voor hulp bij de realisatie van het project.

Probleem

Het probleem? Een locatie. Boogholt: ,,Er mag in Garmerwolde alleen binnen de contouren van het dorp worden gebouwd.’’

Het wachten was op een vrijkomende kavel. Die lijkt er nu te komen. Een boer in het dorp heeft een vergunning aangevraagd om zijn bedrijf vanwege aardbevingsschade te slopen en ergens anders opnieuw op te bouwen. Hierdoor komt een locatie vrij.

De twee groepen, jong en oud, bijten elkaar volgens Prak niet. ,,Er zijn heel veel vooroordelen over ouderen. Veel van hen zijn in hun jeugd ruiger geweest dan de jongeren van nu. Ouderen die echt stilte willen zullen niet zo snel zo’n woonvorm opzoeken en hele wilde jongeren ook niet.’’

De eerste bijeenkomst voor het project is reeds geweest en veel mensen zijn enthousiast. Op 26 juni is er voor belangstellenden een tweede bijeenkomst. Aanmelden is verplicht en kan via garmerheerd@gmail.com.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen