Roelie Knigge bij haar hortensia, knoppendieven sloegen volgens haar toe bij de plant.

'Knoppendief' slaat toe bij hortensia's oud-Nederlands Kampioen bloemschikken in Onstwedde

Roelie Knigge bij haar hortensia, knoppendieven sloegen volgens haar toe bij de plant. Foto: DvhN

Knoppen van de hortensia’s van Roelie Knigge zijn afgelopen week verdwenen. De oud-Nederlands kampioen bloemschikken vermoedt vuil spel en waarschuwde gelijk de inwoners van haar dorp Onstwedde: de knoppendieven zijn er weer.

Tuinieren is haar grote passie. Niet voor niets won ze in jongere jaren het Nederlands kampioenschap bloemschikken. In haar tuin ligt een waar buffet aan vogelvoer en vetballen. De perkjes liggen er ondanks het koude weer keurig bij, ze zijn klaar voor de lente. In de tuin achter het huis, wordt gewerkt aan een nieuw bloemstuk.

Voor Knigge was het een onaangename verrassing dat in diezelfde achtertuin opeens de knoppen waren verdwenen van haar hortensia’s.

Drugs

Of eigenlijk zijn het de uitlopende takjes, waar de knoppen aan groeien waar de dieven het op hebben gemunt. Ze wijst naar het plantje, her en der zit nog een bolletje die er in de herfst ook zat, zegt ze. Andere takjes lijken gesnoeid met een scherp voorwerp, er zijn geen rafels of geknakte stengels te zien. ,,Ze zijn er keurig afgeknipt.’’

loading

Waarom zou je die stelen? Kennisinstituut Trimbos geeft er op drugsinfo.nl een antwoord op. Van de stengels zou men drugs kunnen maken, het is een hardnekkige mythe. In sommige hortensiasoorten zit een stof die verdovend kan werken als men die zou roken. Die soorten komen in Nederland bijna niet voor, schrijft het Trimbos. Sterker, gebruikers kunnen er zeer ziek van worden of zelfs een hartstilstand door krijgen.

Niet prettig

Toch is het raak in Onstwedde. ,,En niet alleen hier, ook op andere plekken in het dorp en in omliggende dorpen’’, weet Knigge inmiddels. Het is niet voor het eerst dat er plotseling knoppen verdwijnen, vertelt ze. ,,Maar dit jaar zijn ze er vroeg bij.’’ Eerder verdwenen ze in februari of maart. Knigge vreest dat dieven zo vroeg toesloegen zodat de takjes terug kunnen groeien en ze die voor maart weer kunnen roven.

Naar gevoel

Het is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Het idee alleen al dat iemand op zijn dooie akkertje haar achtertuin inloopt en daar rustig zijn gang gaat. ,,Dat is geen prettige gedachte. Ze doen het ook bij mensen die honden hebben. Ze trekken zich nergens wat van aan.’’

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen meldingen uit Onstwedde of omgeving van hortensiadieven binnengekomen. Toch herkent hij het verhaal. ,,Dit heeft in het verleden ook weleens gespeeld. Eens in de zoveel tijd komt het weer naar boven.’’ Dat is niet alleen zo in Groningen, maar ook in andere delen van het land.

Er is bij zijn weten nog nooit iemand met een zak hortensiaknoppen betrapt. Het is niet met zekerheid te zeggen dat de knoppen door dieven worden meegenomen. Het zou ook kunnen komen door een dier, bijvoorbeeld. ,,Het is nooit echt duidelijk geworden hoe en door wie het gebeurt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu