Knuffelen tegen homogeweld op de Grote Markt

Een knuffel, een zoen. Iedere uiting van liefde is welkom deze zondag. Ruim vierhonderd mensen laten zien dat discriminatie in deze stad niet thuishoort.

Een knuffelfestijn midden op de Grote Markt. Het regent, maar dat lijkt niemand wat te deren. Het plein staat vol. Vooral vrouwen vliegen elkaar om de hals, zoenen uitbundig. De dames laten zich niet verjagen. Ze willen zich niet verstoppen en laten op de Grote Markt zien dat ze walgen van de mishandeling van de twee lesbiennes, Cody en Donna, twee weken geleden.

Een avond stappen in de Groninger binnenstad verliep weinig liefdevol voor deze twee vriendinnen, die zijn uitgescholden en geslagen door drie mannen.

Tolerant

De stad reageerde verschrikt, burgemeester Peter den Oudsten voorop. Hij laat zondag tijdens de demonstratie zien dat hij dit soort geweld in zijn stad niet accepteert. ,,We zijn een tolerante stad: Groninger, homoseksueel, zwart of geel, iedereen moet bij ons zichzelf kunnen zijn.’’

Hij ziet de demonstratie dan ook als een protest tegen intolerantie en als een manier om de twee vrouwen die het geweld overkwam, in de armen van de stad te sluiten.

Knuffelmars

De dag bestaat uit een symbolische wandeling door het centrum die ‘absoluut niet op een rouwstoet mag lijken’ en een knuffelmoment op de Grote Markt.

Het evenement is op poten gezet door Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren. Zij voelt zich als lesbische vrouw erg betrokken bij de mishandelde dames en besloot de knuffelmars te organiseren.

Burgemeester Den Oudsten geeft zondag alvast het goede voorbeeld en knuffelt Voerman uitvoerig. De twee laten elkaar na enkele minuten weer los. Wangen kleuren rood.

Kring

Vooral het knuffelmoment op de Grote Markt, na de wandeling, is indrukwekkend. Mensen pakken elkaars hand en schuifelen langzaam naar achteren, waardoor er een grote kring ontstaat. Van het stadhuis tot aan het forum. Het is stil. Links en rechts schieten mensen uit de kring om in het midden te knuffelen en te zoenen. Steeds meer volgen dat voorbeeld.

Ook de twee mishandelde dames sluiten elkaar in de armen. Het valt ze nog altijd zwaar. Onder het oog van Cody zijn de sporen van de mishandeling nog goed te zien. ,,Vooral de grote kring vond ik emotioneel’’, zegt Cody ontroerd. ,,Onvoorstelbaar dat mensen dit hebben georganiseerd’’, zegt ze.

De Amerikaanse Cody, die nu drie maanden in Nederland woont, hoorde vroeger op school al over de tolerante houding van de Nederlanders. Dit evenement is volgens haar het bewijs dat die houding nog altijd bestaat: ,,In our case it took the long way round.’’

Het gaat iedere dag een beetje beter met de twee, maar ze zijn nog altijd aangeslagen.

Vanbinnen

Meneer Draaisma (87) knuffelt er lustig op los. Draaisma kan zijn geluk niet op wanneer hij wordt ingesloten door twee blonde dames. Hij is gek op vrouwen, fluistert hij later, ,,maar ook op mannen, hoor.’’

Draaisma draagt zijn zondagse kleding, petje op, paraplu over zijn arm. Hij had dertig jaar een relatie met een man, tot zijn vriend vorig jaar overleed. ,,Ik ben vaak geneigd geweest mijn vriend op straat een zoen te geven, zo verliefd was ik. Maar ik deed het niet.’’ Draaisma heeft zich in het verleden ingehouden, uit angst voor hoe mensen op hen zouden reageren. ,,Maar dat is lang geleden, tegenwoordig moet het toch kunnen?’’

Hij vindt het verschrikkelijk wat er met de vriendinnen gebeurd is in Groningen. In zijn stad. In deze tijd. Twee vrouwen die in elkaar geslagen zijn, omdat ze gearmd over straat gaan. ,,Ik ben 87, maar het maakt me zo ontzettend boos.” Draaisma wil de dames een hart onder de riem steken. Hij wil laten zien dat het niet uitmaakt of je op mannen of op vrouwen valt. ,,Het gaat om wie je vanbinnen bent.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.