Koekoekstunneltje Winschoten gerestaureerd

De tunnel van het Sterrebos in Winschoten is aan renovatie toe. Foto Huisman Media

Scheuren in de muren, cement uit de voegen en graffiti. Het uit 1836 daterende tunneltje in het Winschoter Sterrebos, bekend als ‘koekoek’, is dringend aan restauratie toe.

,,Het wordt een beste klus”, zegt Jaap Kuik, adviseur monumentenwacht in Groningen. Kuik is al een jaar bezig om de schade in beeld te brengen. ,,Er moet snel iets gebeuren, want het verval is duidelijk zichtbaar.”

De tunnel, bestaat uit gebogen metselwerk en is er slecht aan toe. Instortingsgevaar is er niet.

Koekoek

Het tunneltje is ooit gebouwd met stenen afkomstig van de toenmalige Lutherse kerk in Winschoterzijl. Al snel kreeg het in Winschoten de naam ‘Koekoekstunnel’. ,,Kinderen en volwassenen die door de tunnel liepen schreeuwden koekoek en de echo was dan zo mooi”, weet Robert Jalink, stadshistoricus.

De tunnel ligt in het Sterrebos, dat sinds 2000 te boek staat als rijksmonument. Voor renovatie van tunnel, kademuur en stenen bank is ongeveer 140.000 euro nodig. Wijkplatform Centrum heeft bij de provincie 100.000 euro subsidie gevraagd. Als dat wordt gehonoreerd moet de gemeente Oldambt nog 40.000 euro op tafel leggen.

Rijksmonument

,,Dat zullen we zeker doen”, zegt wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt. ,,Wij beseffen ons terdege dat het een rijksmonument is. Daar moet je zuinig mee omspringen. Dat doen we dus ook, dat geld komt er echt wel.” Bij het Rijk is ook nog ruim een ton subsidie gevraagd om onderhoud te plegen aan de bomen en het groen in het Sterrebos. ,,Het tunneltje is bijzonder. Niet uniek, want er zullen best meer van zijn, maar het is te mooi om te laten verwaarlozen. Het bos is ook bijzonder vanwege zijn ouderdom”, zegt Kuik, die de renovatie zal begeleiden. Het bos is inmiddels 190 jaar oud.

Het tunneltje is in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor het laatst gerenoveerd, denkt Kuik. ,,Er zijn toen ook nieuwe stenen gemetseld. Dus niet alle stenen zijn nog van de Lutherse kerk.”

Kuik hoopt dat dit jaar een begin kan worden gemaakt met de werkzaamheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen