Koel in kurkdroog middeleeuws Bourtange (+video)

Ridders en marketentsters verzamelden zich dit weekend in de kurkdroge en snikhete vesting Bourtange. De Middeleeuwen kwamen weer even tot leven.

Dertig graden staat er in oranje cijfers op het dashboard van de auto. Toeristen die de vesting Bourtange betreden dragen korte broeken, dunne T-shirts en grote zonnebrillen. Op hun neuzen glimt een flinke laag zonnebrand. Maar achter de wallen van de vesting is de mode iets anders.

Middeleeuwen

Daar is het drukbezochte festijn Vesting Spectaculum gaande, met meer dan 300 zogenoemde re-enactors : mannen en vrouwen die laten zien hoe het leven in vroegere eeuwen er uit zag.

Heel even waant iedereen in de vesting zich in de middeleeuwen. Er lopen ridders in ijzeren harnassen, vrouwen in lange jurken en marketentsters op stevige laarzen. De hoofden zijn bedekt met lederen mutsen, helmen of hoofddoeken. Zweten geblazen.

Laagjes en wol

Toch weten de middeleeuwers hun hoofd koel te houden. Jonkvrouw Agnes Kuipers tilt haar rok op. „Kijk, we hebben laagjes aan. Die nemen al het zweet op. Het is gewoon katoen. Lekker luchtig.”

Een passerende Duitse vrouw heeft toch echt een wollen jurk aan. Ook zij lijkt niet echt te zweten. „Wol is een natuurproduct. Dat ademt”, zegt ze trots. Maar, in haar hand klemt ze wel een ijskoud blikje cola. Dat helpt natuurlijk ook.

Roken verboden

Vanwege de droogte moest de organisatie maatregelen nemen. Zo is roken in heel de vesting verboden, is de vuurshow verplaatst naar het Marktplein en zijn de traditionele kampvuurtjes achterwege gelaten.

„Normaal gesproken bakken we hier pannekoeken boven het kampvuur”, zegt Hendri Meendering van de Stichting Vesting Bourtange (SVB). Hij wijst naar het gedeelte waar allerlei activiteiten zijn voor kinderen. „Maar dat kan nu niet.”

De kinderen vinden het prima. Zij vermaken zich alsnog met de simpele spelletjes. Ze springen van een stelling op een dikke mat, ze mogen vechten met zwaarden en rondrennen zoveel ze willen.

Onderbroek

Bij de Sikkepit, een zwarte houten schuur net achter de wallen van de vesting, ploft een man in een bruin gewaad neer in de schaduw. „Aahhh, dat is beter”, zegt hij terwijl hij een slokje neemt van een ijskoud flesje bier.

„Of ik het warm heb? Wat denk je zelf?”, hij wappert met zijn gewaad. Een ‘tovenaarscape’ noemt hij het. „Laagjes schijnen te helpen zeg je? Al zat ik hier in mijn onderbroek. Dan had ik het nog veel te heet”, roept hij lachend. „Doe mij nog maar zo’n biertje. Dat helpt.”

Waaier

Silke Peglan wuift met een waaier. Een dame in een groen gewaad wandelt met een zwarte parasol. Een ridder loopt rond met een waterfles en in de rij voor de ijsjes staat een vrouw met een pijl en boog in haar handen te wachten op haar beurt.

„Zie je die bar daar beneden”, zegt Jack Oosterwold. „Daarmee houden wij het hoofd koel. En laagjes hè? Laagjes zijn het geheim.” Hij zweert dat hij het niet te warm heeft. Maar die ridders in die harnassen en die maliënkolders dan? „Zij hebben het loeiheet. Voor hun is het echt afzien.”

Extra brandblussers in kort gemaaide vesting Bourtange
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.