Kofferbakje vuurwerk halen in Duitsland? Dit zijn de regels

Tip: laad de kofferbak niet té vol. Foto: ANP

De vuurwerkverkoop is begonnen en dat is vooral bij supermarkten net over de Duitse grens te merken. Rijen Nederlanders verdrongen zich er al vroeg in de ochtend voor Duits vuurwerk. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom het kopen van vuurwerk bij de Oosterburen? Vijf dingen om op te letten.

Meenemen mag vanaf 28 december

Ja, vuurwerk in de auto meenemen naar Nederland is toegestaan. Het mag vanaf vrijdag 28 december.

Laad de kofferbak niet té vol

Niemand mag meer dan 25 kilogram vuurwerk in bezit hebben. Terugrijden met een auto die zo zwaarbeladen is dat de achterkant bijna het asfalt raakt is dus niet zo'n slim idee. Het is bekend dat de politie controleert in de grensstreek. De regel van maximaal 25 kilo geldt overigens ook voor Nederlands vuurwerk.

Let op de Nederlandse (!) gebruiksaanwijzing

In Nederland is het verboden vuurwerk in bezit te hebben zonder gebruiksaanwijzing. Let er bij het kopen dus op dat er een Nederlandse handleiding bij zit.

Alleen vuurwerk voor 'particulieren' is toegestaan

Professioneel vuurwerk kopen is voor particulieren verboden. Let er dus op dat er een aanduiding op het vuurwerk staat dat het geschikt is voor 'particulier gebruik'. De politie geeft een aantal tips waaraan goedgekeurd vuurwerk nog meer te herkennen is: zo is het een goed teken als er een vermelding of afbeelding op staat die duidelijk maakt welke effecten te verwachten zijn van het vuurwerk.

Overigens zijn romeinse kaarsen en babypijlen verboden in Nederland. Dus als dat in de Duitse schappen ligt, kun je het er beter laten.

Let op de CE-markering

Op vuurwerk moet verplicht een CE-markering staan. Dat is een keurmerk dat geldt in de hele Europese Unie en aangeeft dat producten voldoen aan de eisen.

menu