Koken we straks op biergas? Studenten zoeken het uit

FOTO: CORNÉ SPARIDAENS

Het is wellicht niet iets wat je zou verwachten op een gerenommeerd bierfestival: een groep ondernemers die praat over verduurzaming van het bedrijfsleven. Toch hebben bier en groengas meer met elkaar te maken dan je denkt.

Zoveel werd duidelijk tijdens Groningen Gist donderdag in de Martinikerk. De bijeenkomst op de eerste dag van het Bierfestival Groningen trok allerlei verschillende ondernemers. Van horeca- tot gasondernemers en van energieleveranciers tot afvalverwerkers. Allen zijn zij ieder op hun eigen eilandje al bezig een bijdrage aan de verduurzaming te leveren.

Tijdens de bijeenkomst werd vooral gesproken over de productie van groen gas. Groen in plaats van biogas, want de twee zijn wezenlijk verschillend. „De termen worden vrijelijk door elkaar gebruikt, maar van de twee is groen gas hetgeen dat zo door de aardgasleidingen zou kunnen worden gepompt”, legde Jan Hendrik Annema namens GasTerra uit. Groen gas zou bijvoorbeeld gemaakt kunnen worden door het vergisten van biologisch restafval. Zoals bierbostel, de drab die overblijft na het bierbrouwproces.

Verduurzaming

 Studenten van de Hanzehogeschool onderzoeken een werkbaar model. „We hebben onderzocht wat voor de productie nodig is en welke belangen verschillende partijen hebben”, lichtte student Koen Gerlsma toe. Hun belangrijkste conclusie tot nu toe is dat iedereen voor verduurzamen lijkt te zijn, zolang extra kosten en moeite bespaard kunnen blijven. „Maar zo werkt het niet”, merkte een bezoeker uit de zaal op. „We staan met dit proces nog in de kinderschoenen. Als we willen groeien, is de bereidwilligheid om extra kosten te maken erg belangrijk.”

De zaal was het ermee eens dat investeringen nodig zijn om de verduurzaming op gang te krijgen. Aardgas is niet een- twee- drie te vervangen”, zei Annema. „Maar als we de samenwerking aangaan, zouden we in 2025 1 miljard kuub groen gas kunnen leveren.” Vooralsnog vooral een kwestie van de juiste puzzelstukken op de juiste plaats weten te leggen.

Wethouder Joost van Keulen ziet de situatie rooskleurig in. „We houden van bier en we hebben de juiste ondernemers.” Hij beloofde: „Wanneer Groningen 25 bierbrouwerijen telt, mag de Martinitoren tijdens het Bierfestival met licht van een schuimkraag worden voorzien.”

menu