Bewoners en ondernemers rond de Oosterhaven komen in verzet tegen de komst van een nieuw pannenkoekenschip. ,,Wij zijn overdonderd en overvallen.’’

Buurtbewoners en ondernemers hebben zich inmiddels verenigd in een actiecomité. Zij beraden zich op de mogelijkheden om de plannen van tafel te krijgen, desnoods langs juridische weg. Omwonenden vrezen voor hun uitzicht en woongenot en zijn bang voor extra toeloop en geur- en geluidshinder.

‘t Pannekoekschip wil nieuwe start met nieuwe boot op nieuwe plek

Donderdag werd bekend dat de uitbaters van het huidige drijvende restaurant ‘t Pannekoekschip in de Diepenring een nieuwe start willen maken met een nieuwe boot in de Oosterhaven. Na veertig jaar wordt de bestaande ligplek in het Schuitendiep commercieel minder aantrekkelijk door de voorgenomen aanleg van de nieuwe Kattenbrug.

De buurt voelt zich overvallen door die plannen. Pas nadat omwonenden zelf aan de bel trokken naar aanleiding van geruchten, kregen ze donderdag een brief in de bus waarin de gemeente schrijft dat ze in gesprek is met de uitbaters van het pannenkoekschip en dat er binnenkort een informatieavond voor de buurt volgt.

Buurt voelt zich voor voldongen feit gesteld door komst drijvend restaurant

Omwonenden en ondernemers denken dat de plannen echter al veel verder zijn gevorderd dan dat. Temeer omdat wethouder Roeland van der Schaaf de Oosterhaven de donderdag in Dagblad van het Noorden een logische plek noemde voor een nieuw pannenkoekenschip: op de looproute tussen binnenstad en Sontplein (met de Ikea).

,,De gemeente doet alsof het allemaal nog lang geen uitgemaakte zaak is, maar wij voelen ons voor een voldongen feit gesteld’’, reageert Sasja van Brink namens het nieuw opgerichte actiecomité. De gemeente moet voor de plannen onder meer nog een omgevingsvergunning verstrekken, maar de buurt twijfelt er niet aan dat die er gaat komen.

Actiecomité: ‘Boot ligt nu al te wachten achter Oosterhavenbrug’

,,De boot ligt nu al klaar aan de andere kant van de Oosterhavenbrug’’, benadrukt Van Brink. De beoogde ligplaats ligt pal aan de stadskant van die brug, voor de deuren van het blok appartementenflats dat daar staat. ,,Dat kost daar zeker vier bestaande ligplaatsen in de haven’’, stelt Van Brink.

Ook de jachthaven is daarom volgens haar niet blij met de plannen. Havenmeester Christa Beuker wil desgevraagd niet reageren. Volgens Van Brink dreigt echter inkomstenverlies voor zowel de jachthaven als eigenaren van charterschepen, zoals zij zelf.

Charterschippers vrezen verlies van ligplaatsen en inkomsten

Groningse charterschippers zwermen elk zomerseizoen uit over Europa voor (groeps)vakantiereizen, maar richten zich ‘s winters in de Oosterhaven vaak op de verhuur van B&B-ruimte aan boord. Dat is bijvoorbeeld tijdens drukbezochte evenementen als muziekfestival Eurosonic Noorderslag een aantrekkelijke bijverdienste.

Het nieuwe pannenkoekenschip levert hoe dan ook veel extra aanloop op, verwachten omwonenden. Aan boord van de driemaster Johanna is straks plek voor 180 gasten en op de kade is een terras gepland met 60 stoelen. ,,Wij misgunnen de ondernemer niks, maar zulke aantallen zijn voor een woonbuurt een zware belasting.’’

Gemeente kan buurt pas informeren nu plannen concreet zijn

De gemeente Groningen stelt dat ze de omgeving juist in een vroeg stadium in de plannen betrekt. ,,We hebben de buurt niet eerder geïnformeerd omdat we nog volop in gesprek waren met de ondernemers van ‘t Pannekoekschip’’, meldt een woordvoerder. ,,Nu de plannen concreet zijn hebben we de bewoners en de ondernemers van de Oosterhaven per brief geïnformeerd, en we zullen er voor zorgen dat alle betrokken partijen vanaf nu ook aangehaakt blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen