Komt Bowie of komt-ie niet?

Nog een dikke week en de tentoonstelling David Bowie Is is te zien in het Groninger Museum. De grote vraag is of David Bowie er zelf ook bij is. ,,Het is Bowie en je weet het nooit met hem.”

Hans Schlatman, Bowie-fan en zanger van tribute band Echo Bowie

,,Of David Bowie zelf komt… geen idee. Bowie heeft de openingen van deze expositie in de andere steden niet bijgewoond, dus waarom zou hij er in Groningen wel bij zijn. Maar je weet het nooit met hem. De tentoonstelling in Londen heeft hij bezocht toen de expositie bijna ten einde liep. Volgens mij was hij daar om een uur of zeven 's ochtends. Om de tentoonstelling hoeft hij dus niet naar Groningen te komen, die heeft hij al gezien. Er komt natuurlijk wel een nieuwe plaat uit. Dus als hij komt, komt hij met een reden: publiciteit! Bowie heeft zich daarentegen al jaren niet meer in de openbaarheid vertoond. Ik ben wel bij de opening. Ik ben al 30 jaar fan van Bowie, in zijn muziek zit altijd een verrassingselement, het is altijd spannend en hij blijft vernieuwend. “

Komt Bowie naar Groningen of komt-ie niet?

Wim Voogd, Bowie fan en boekhouder van het Noord Nederlands Orkest NNO

,,Ik verwacht ‘m niet. Het Groninger Museum heeft hem immers het aanbod gedaan de expositie te openen in ruil voor een ruimtereis vanwege Major Tom. Maar Bowie heeft dat geweigerd. En ik heb begrepen dat Bowie niet op de gastenlijst voor de opening staat.” Het NNO voert vrijdag 11 en zaterdag 12 december in de Oosterpoort werk uit waar Bowie door geïnspireerd raakte, zoals Richard Strauss. Ook voert het NNO dan een klassieke compositie uit waarin zes hits van Bowie verwerkt zijn. Voogd: ,,Voor de expositie heb ik kaarten in januari.”

Jan Kooi, platenverkoper Elpee

,,ik heb geen flauw idee. Er schijnen wel een paar verrassingen rond de opening te zijn. Ik zie zijn komst niet direct gebeuren maar je weet het met Bowie nooit. De opwinding rond de expositie leidt trouwens nog niet tot meer verkopen van Bowieplaten maar dat komt omdat zijn platenmaatschappij zijn platen net weer duurder heeft gemaakt. Als de expositie loopt, trekt dat vast weer aan. Of ik de expositie zelf bezoek, weet ik nog niet. De grootste Bowie-fan ben ik namelijk niet. Als artiest is hij groot genoeg om zo'n tentoonstelling te rechtvaardigen.”

Hans Pol, Marketing Groningen

,,Het is onderhand de meest gestelde vraag maar de directeur van het Groninger Museum Adreas Blühmrekent er niet op. We zorgen er wel voor dat de expositie internationaal wordt uitgedragen. Komend weekeind met een insert in De Volkskrant en NRC en we brengen ook een tv-commercial over Groningen en de expositie met de muziek van Space Oddity eronder. Dat mag normaal gesproken niet maar met de expositie in Groningen mogen we de muziek gebruiken. Het spotje wordt vertoond in Engeland, Duitsland en Polen."

Regina Zwaagstra, woordvoerster

Komt Bowie naar Groningen of komt-ie niet?

,,We weten het niet. Het zou fantastisch zijn als hij komt. We denken echter van niet. Bowie is echter onvoorspelbaar dus… We rekenen in ieder geval niet op Bowie tijdens de opening. Bij de andere exposities is hij alleen in Londen geweest en dan ook nog zo anoniem mogelijk. Met zijn dochter. We hebben nog een kans op zijn komst in januari. Op de achtste is hij jarig en dan verschijnt ook zijn nieuwe plaat Blackstar. Dus, wie weet. Bowie heeft tot 13 maart de kans om naar Groningen te komen. Zo lang loopt de expositie."

Komt Bowie naar Groningen of komt-ie niet?

De tentoonstelling is een overzicht van de carrière van David Bowie, Meer dan 300 objecten uit het David Bowie Archief, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, fotografie, ontwerpen van albums, en zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar zijn samengebracht. Het demonstreert hoe Bowie's werk is beïnvloed door en invloed heeft gehad op uiteenlopende stromingen in kunst, design, theater en de hedendaagse cultuur. De tentoonstelling startte in 2013 in het Victoria en Albert Museum in Londen en was daar bijna zes maanden te zien. Het trok daar ruim 300.000 bezoekers, onder wie veel internationale sterren, zoals Debbie Harry, Dame Vivienne Westwood, Robert Redford, Anna Wintour en Kate Moss. De tentoonstelling was eerder te zien in Toronto, Sao Paulo, Chicago, Parijs en Melbourne. Het Groninger Museum is het eindstation van David bowie Is.

Foto: DvhN. Het Groninger Museum is klaar voor de Bowie-expo.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.