Konijnen op Schiermonnikoog hebben het moeilijk, reddingsplan is mislukt

Er leven nog maar 150 tot 300 konijnen op Schiermonnikoog. Dat is zo weinig dat een reddingsplan om met de populatie te fokken niet door kan gaan.

Hulp bij voortplanting voor konijnen op Schiermonnikoog
Lees verder

Omdat er nog maar zo weinig van de knaagdieren op het Waddeneiland rondhuppelen, is het risico op inteelt te groot. Dat meldt Omroep Friesland.

Dat is een teleurstelling voor Natuurmonumenten, de natuurbeheerder die in april nog een reddingsplan voor de beestjes lanceerde. Natuurmonumenten wilde meer veilige plekken creëren waar konijnen zich veilig voort kunnen planten. Dat plan is nu van de baan.

Natuurmonumenten geeft niet op

Konijnen zijn belangrijk voor de natuur op Schiermonnikoog, aldus Natuurmonumenten. De club kijkt nu of ze konijnen kan importeren van de vaste wal.

Dat is niet gemakkelijk, meldt Omroep Friesland. Natuurmonumenten wil zo'n tweehonderd dieren verhuizen en voor elk konijn moet apart een vergunning worden aangevraagd.

Dodelijke ziekten

Konijnen in de duingebieden hebben het moeilijk. Dodelijke en besmettelijke virusziekten als myxomatose en VHS hebben de afgelopen drie jaar flink toegeslagen.

„Als er niets wordt gedaan, is het konijn over een paar jaar verdwenen”, waarschuwde beheerder Otto Overdijk van het Nationaal Park Schiermonnikoog in 2012 al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.