Konijnenvirus maakt slachtoffers

Alsof de naderende kerstdagen nog niet genoeg stress veroorzaken onder de konijnen, worden de knaagdieren ook nog eens belaagd door een dodelijk, hoogst besmettelijk virus.

Konijnen, zowel tamme als wilde, die met het virus besmet raken, sterven meestal binnen een dag of twee dagen aan benauwdheid en interne bloedingen. Uiterlijk hoeft er aan de dieren weinig te zien te zijn. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen en andere gezelschapsdieren, zoals honden, katten en cavia's.

Dikke buikenziekte

Het nieuwe virus dook recent op in de omgeving van Nijmegen en de provincies Gelderland en Groningen. Behalve dat het hoogst besmettelijk is, is er weinig over bekend. Vermoed wordt dat het gaat om een nieuwe variant van het virus dat Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) veroorzaakt.

RHD staat ook wel bekend als dikke buikenziekte. Konijnen die zijn ingeënt tegen myxomatose zijn vaak ook beschermd tegen deze bekende variant van RHD, maar niet tegen de nieuwste variant. Verwacht wordt dat het virus volgende week is geanalyseerd, waarna aan de ontwikkeling van een vaccin kan worden begonnen.

Incubatietijd onbekend

De website van Kleindier Liefhebbers Nederland (www.kleindierliefhebbers.nl) verwijst naar een bericht van het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht. Daar staat dat het virus zich verspreidt door direct contact tussen konijnen onderling en indirect via uitwerpselen, water en voedsel.

Eigenaren van buitenkonijnen wordt geadviseerd de dieren onder dak te brengen. Door de handen te wassen en ander schoeisel en kleding te dragen bij het verzorgen van de konijnen, wordt voorkomen dat het virus wordt binnengesleept. Dode wilde konijnen moeten bij het Dutch Wildlife Health Center (www.dwhc.nl/report) worden gemeld. Tamme dieren moeten voor autopsie worden aangeboden.

Omdat de incubatietijd, de tijd tussen besmetting en het moment waarop de ziekte zich openbaart, onbekend is, wordt aangedrongen op zo veel mogelijk preventieve maatregelen om het konijnenverkeer te minimaliseren. Dit geldt vooral voor knaagdieropvangcentra, maar ook voor kinderboerderijen.

Noordshow

Kees Mollema uit Schildwolde is sinds vijftien jaar konijnenboer. ,,In al die jaren heb ik twee, drie keer een dood dier gehad. Er ligt er 's morgens wel eens eentje gestrekt, maar dat heb je bij mensen ook.'' Mollema zegt dat de weerstand van konijnen wel eens verminderd zou kunnen zijn door eenzijdige voeding. ,,Mensen geven vooral korrels, hooi en water, maar weinig fris groen.''

De Noordshow is de grootste kleindiertentoonstelling in Nederland en staat gepland voor de eerste volle week van januari in de TT-hal in Assen. Vorig jaar werd het vervoersverbod als gevolg van de vogelgriep net op tijd opgeheven om de 8000 dieren in de TT-hal te krijgen.

Bij de organisatie is het nieuws over de laatste dierenziekte nog niet in volle omvang doorgedrongen. ,,Ik weet alleen wat er de website van Kleindierhouders Nederland staat'', zegt penningmeester Ab Kamminga. ,,Maandagavond vergadert de organisatie. Dan zal ongetwijfeld ook het nieuwe konijnenvirus ter sprake komen.''

Foto: Niels Brouwers

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.