Koning Willem-Alexander: ‘Wonen in Oostwold alleen maar meisjes?’

Oostwold en omliggende dorpen zijn Oranjegezinder dan ooit nadat Koning Willem-Alexander woensdagmiddag met de dorpsbewoners op de foto ging. Kort daarvoor bezocht hij uitgebreid MFC De Gaveborg.

In de brandende zon wachten de dorpsbewoners van Oostwold, Lettelbert en Enumatil vol geduld wel tien minuten tot een kwartier om met hun hoge gast op de foto te gaan. De fotosessie vindt plaats op het platte dak van het multifunctioneel centrum dat onlangs in de prijzen viel. Na een spannende finale sleepte De Gaveborg het Grote Appeltje van Oranje in de wacht.

Inzet van vrijwilligers

Het dorp dankt de eervolle prijs voornamelijk aan de inzet van de 150 vrijwilligers. Zij runnen onder meer het ontmoetingscafé, binnen- en buitensportvoorzieningen, supermarkt en andere multifunctionele ruimtes in het pand, dat tevens huisvesting biedt aan samenwerkingsschool De Gavelander en diverse vormen van kinderopvang.

Een daarvan is de tussenschoolse opvang. Als Willem-Alexander bij zijn rondleiding door het gebouw hier een kijkje neemt, treft hij een zevental meisjes aan. Aan de 8-jarige Annelie Kest de eer om een tekening met oranje luchtballon te mogen overhandigen.

Als de koning rondkijkt, wil hij weten: ,,Wonen in Oostwold alleen maar meisjes?’’ De jeugdige dames helpen hem graag uit de droom. Ze wijzen op het raam, waar de koning nog net ziet hoe een aantal jongens zich buiten verdringt om een blik van hem op te vangen.

Grote opbrengst

Bestuurslid Evert van Vliet van het stichtingsbestuur De Gaveborg beleeft de dag van zijn leven. Aan hem de taak om de rondleiding van de koning te verzorgen. De gemeente Leek zorgde voor de voorfinanciering die nodig was om de accommodatie te realiseren. ,,Maar als dorp hadden we zelf ook flink gespaard. Mede uit de opbrengst van de verkoop van het oude dorpshuis en met hulp van fondsen hebben we indertijd 1,1 miljoen euro bij elkaar geharkt’’, meldt Van Vliet vol trots.

Een delegatie uit het dorp werd in mei ontvangen op Paleis Noordeinde om in het bijzijn van het koningspaar het Gouden Appeltje in ontvangst te nemen. Daar beloofde de koning naar Oostwold te komen om de accommodatie – open sinds 2011 – met eigen ogen te bekijken.

Willem-Alexander wil van Van Vliet weten of de 15 mille die hoort bij de prijs, al is uitgegeven. Van Vliet: ,,We hebben de cheque verzilverd, maar het geld nog niet uitgegeven. Van dit geld kopen we zonnepanelen.’’

Geheimpje

Dan is het aan het einde van het werkbezoek tijd voor het hoogtepunt. Breed lachend is de koning bereid met het massaal voor hem uitgelopen dorp Oostwold en omstreken op de foto te gaan. Op deze on-Nederlandse tropische septemberdag wil iemand weten of de koning op de terugweg in de auto zijn colbert uittrekt. Niet echt nodig, krijgt hij als antwoord: ,,In de auto is gelukkig wél airco.’’ Om vervolgens nog een geheimpje te verklappen ,,Mensen denken dat het fijn is om op de Antillen of Curaçao op bezoek te gaan. Maar in zo’n donker pak is dat heus niet altijd een pretje.’’

menu