Koningsdag kaler door kou

De voorspellingen van koud en nat weer jagen op veel plaatsen het programma van Koningsdag vandaag in het honderd. Het programma met de koninklijke familie in Zwolle gaat wel gewoon door.

Op veel dorpspleinen blijft het vandaag stil doordat festiviteiten zijn afgelast. Via internet zijn tickets voor openluchtconcerten massaal te koop aangeboden.

Het Rode Kruis komt vanwege de weersverwachting met adviezen en een waarschuwing. ,,Het lijkt misschien dat je het door het drinken van veel alcohol warmer krijgt, maar je lichaam koelt daardoor juist verder af. Kleed je daarom goed aan, let op met alcoholgebruik en eet iets warms”, aldus een woordvoerder. Honderden vrijwilligers van het Rode Kruis staan sinds gisteravond paraat bij vrijmarkten, braderieën en feesten om te helpen waar nodig. Waarschijnlijk komt de temperatuur vandaag niet boven de negen graden uit en het gaat hoogstwaarschijnlijk flink regenen.

Veel Oranjeverenigingen in Groningen en Drenthe hebben vanwege het weer het programma afgelast of aangepast. Dat betekent pech voor inwoners van Annen die hoopten vandaag op de vrijmarkt van hun oude spullen af te komen. Ook het dorpsontbijt gaat niet door.

Ook in andere dorpen gaan festiviteiten niet door. In Borger meldden zich vorig jaar nog 1200 inwoners voor het dorpsontbijt, dat traditioneel door de ondernemersvereniging wordt aangeboden. ,,Maar we hebben de bestelling bij de bakker geannuleerd’’, zegt bestuurslid Anthony ter Veen. ,,Straks zitten er 20 in plaats van 1000 mensen.”

In Groningen worden alle zolders wél voor de vrijmarkten leeggehaald. Producent Stephan Dirks van Oranjevereniging Oranje Nassau: „Een markt met honderden deelnemers verplaats je niet zomaar.’’

Ook in Marum en Stadskanaal gaan de vrijmarkten door. In Sleen ook, maar dan onder het dak van de plaatselijke manege. In Roden heeft alleen het shantykoor afgezegd, omdat het vreest voor schade aan de instrumenten.

In dit artikel vind je een overzicht van alle gewijzigde of afgelaste activiteiten die bij ons bekend zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.