Koningspaar krijgt les van Nobelprijswinnaar

Nobelprijswinnaar Ben Feringa geeft op Koningsdag Willem-Alexander en Máxima een minicollege over moleculaire motoren. Heel Nederland kijkt mee.

Op de trappen van het Academiegebouw vertelt hoogleraar scheikunde Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen over nanoscience, de wetenschap van het heel kleine. Autootjes van een miljardste meter groot, motoren die hopelijk ooit medicijnen door het lichaam kunnen vervoeren. De altijd enthousiaste Nobelprijswinnaar uit Eelde-Paterswolde staat erom bekend dat hij zijn onderzoek voor iedereen begrijpelijk kan uitleggen.

Het college van Feringa is een van de onderdelen van het programma van Koningsdag dat gisteren bekend is gemaakt. Op het Martinikerkhof is een voetbalclinic waar bondscoach Ronald Koeman bij aanwezig is. In de Martinikerk treedt het Noord Nederlands Orkest op en dansen dansers van Club Guy & Roni. Op de Grote Markt staat de gaswinning centraal. Het Ede Staal-lied t Het nog nooit zo donker west zal in de bewerking van Freek de Jonge door een koor ten gehore worden gebracht.

Vluchtelingenkoor

Zwemster Ranomi Kromowidjojo wekt op de Grote Markt al fietsend op een waterstoffiets energie op. Een speciaal Fusion-koor – waaronder het Vluchtelingenkoor New Live – zingt op het Waagplein een remix van wereldnummers. In de Oude Boteringestraat is een kleintje Eurosonic/Noorderslag. Onder anderen de dammers Roel Boomstra en Wouter Sipma, de voetballer Ludo Reis van FC Groningen en roeier Melvin Twellaar presenteren zich als Groninger topsport-studenten.

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat brengt de band Swinder het nummer Noar Stad ten gehore. Internetondernemer Ben Woldring heet de koninklijke familie welkom in de Stoeldraaierstraat. Tenslotte begeleidt het Noordpoolorkest onder leiding van dirigent Reinout Douma Arnold Veeman, Izaline Calister en Diggy Dex. Zij zingen het slotlied Mien Grunneger Stad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.