In de zomer moet het ene na de andere smeer- en reinigingsmiddel op basis van koolzaad van de lopende band rollen in de nieuwe fabriek van Goedhart en John Borgesius in Stadskanaal. Het innovatieve smeermiddel ‘Airolube’ heeft met behulp van het Europese Leader programma en een provinciale subsidie van 50.000 euro het laatste zetje gekregen om in massa geproduceerd te worden.

Ondernemersbloed zit de broers Borgesius in de aderen. „We wilden graag wat nieuws opzetten. Dat hadden we elders in Europa kunnen doen, maar één van de redenen om dat hier te doen is omdat we ook binding hebben met de regio”, vertelt Goedhart Borgesius, zelf wonend in Musselkanaal.

Lokale grondstof

Een andere reden is omdat het koolzaad in de directe omgeving geproduceerd kan worden. „Daarover zijn we al in gesprek met een aantal boeren en het wordt ook al verbouwd bij een boer”, zegt Borgesius.

„We merken dat mensen toch bereid zijn om over te gaan op natuurlijk en duurzaam, maar dat is vaak duur.” Door terug te gaan naar de basis, nieuwe bereidingswijzen te bedenken en kortere aanvoerlijnen die zoveel mogelijk uit de directe omgeving komen, worden kosten bespaard.

Met Airolube kunnen diezelfde boeren straks bijvoorbeeld hun machines oliën, kan de auto onderhouden worden of kan de ketting van de fiets gesmeerd worden. Het is de opmaat naar een reeks producten onder de werknaam ‘Airogroup’. De producten, waaronder toiletspray, haarwax, shampoo, luchtverfrissers en boenmiddelen moeten onschadelijk en veiliger voor milieu en mens worden. „Als je bijvoorbeeld op het etiket van smeer- en reinigingsmiddelen kijkt wat voor waarschuwingen daar allemaal op staan. Dergelijke stoffen zijn slecht voor jezelf en ook niet goed afbreekbaar.”

Biologisch afbreekbaar

Door met koolzaadolie te werken en de spuitbus niet op drijfgas, maar op lucht te laten werken willen de broers een milieubewust product in de schappen brengen. De verpakking is gemaakt van volledig gerecycled plastic. „Het is volledig nieuw, het was ook een lang en complex traject. We zijn er lang mee bezig geweest, De weg om te bepalen of en wat werkt vergt veel onderzoek, kennis en testen . Uiteindelijk hebben we gekeken naar de technische haalbaarheid en hebben we het tot in de puntjes doorontwikkeld. Dat is een continu proces waarbij we blijven kijken wat verbeterd kan worden.”

Het nieuwe pand is zo’n 1000 vierkante meter en levert als alle productielijnen straks draaien ongeveer tien banen op. Borgesius: „Recent hebben we drie nieuwe laboranten aangenomen. Vanaf de zomer draaien we volledig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen