Koopkracht van student blijft achter

Studenten komen steeds moeilijker rond. Omdat kamerhuren de pan uitrijzen en het collegegeld almaar blijft stijgen, gaat hun koopkracht er komend jaar flink op achteruit.

Dat heeft het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) becijferd. In overleg met het Nibud heeft ISO zelf koopkrachtplaatjes berekend voor studenten. Daaruit blijkt dat vooral academici komend jaar fors inleveren, tot bijna 1,3 procent. Hbo’ers hebben in 2017 tot 0,8 procent minder te besteden.

Beperkte maatregelen

Studenten zijn daarmee slechter af dan ouderen, voor wie het kabinet het voorspelde koopkrachtverlies van 0,7 procent in 2017 helemaal wil compenseren. De onderhandelingen daarover zijn vrijdag afgerond. Naar verluidt zou het kabinet de zorgtoeslag willen verhogen. Ook studenten profiteren daar van. Maar zo’n maatregel is volgens ISO-voorzitter Jan Sinnige te beperkt om studenten helemaal tegemoet te komen. ,,Dan zul je echt met meer moeten komen.”

ISO suggereert het collegegeld dat eerstejaars studenten moeten betalen, voortaan te bevriezen voor de gehele studieperiode. Nu wordt dit wettelijk vastgestelde bedrag nog ieder jaar verhoogd. Bedroeg het collegegeld in 2011 nog 1713 euro, komend studiejaar moeten studenten 1984 euro ophoesten. Het jaar erop wordt het meer dan 2000 euro.

Te weinig oog

Sinnige stelt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de inkomens-positie van studenten. ,,Over het koopkrachtverlies voor ouderen wordt enorm veel stampij gemaakt, maar over studenten hoor je niemand.”

Sinnige wijst erop dat in vroeger tijden de basisbeurs automatisch meesteeg met de inflatie, net als bij de AOW en de bijstand. Nu de basisbeurs is afgeschaft en studenten zijn aangewezen op een lening, ontbreekt zo’n automatische prijscompensatie. ,,Studeren wordt zo steeds duurder, met het risico dat minder jongeren zullen gaan studeren.”

Geen herkenning

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) herkent zich niet in dat beeld. Volgens haar is door de invoering van het studievoorschot de aanvullende beurs voor kinderen van minder welvarende ouders verhoogd en zijn de voorwaarden om geld te lenen veel gunstiger dan voorheen, omdat je later veel langer over de aflossing mag doen. Hierdoor blijft het hoger onderwijs volgens haar toegankelijk en de koopkracht van studenten op peil. ,,Je hebt als student komend jaar niet minder te besteden, door de leenmogelijkheid die er voor iedere student is”, stelt Bussemaker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.