Koopzondag splijt Paddepoel

De spanningen tussen winkeliers en de Vereniging van Eigenaren in winkelcentrum Paddepoel lopen hoog op. De inzet: de algemene openingstijden.

Volgens Gerard Platjouw, winkeleigenaar van de Primera in winkelcentrum Paddepoel, heerst er binnen het winkelcentrum ‘een dictatuur'. De Vereniging van Eigenaren (VVE) zou winkeliers op straffe van hoge boetes verplichten zich te houden aan het huishoudelijk reglement. Volgens Platjouw zijn winkeliers daar contractueel niet toe verplicht.

Boetes

Het reglement bevat onder meer een overzicht van de openingstijden van het winkelcentrum. „Als ik me niet aan de voorgeschreven openingstijden houd, ontvang ik een boete van 500 euro per keer”, zegt Platjouw. Hij kreeg er meerdere en werd uiteindelijk door pandverhuurder en voorzitter van de VVE Paul Beeres voor de rechter gedaagd. „Ik ben de zondebok”, zegt Platjouw, „maar op zondag zijn zeker 42 van de 80 panden gesloten.”

Volgens Hans Gestel, voorzitter van de winkeliersvereniging Paddepoel, moet iedere winkelier zich aan de onderling gemaakte afspraken houden. „Maar sinds de invoering van de maandelijkse koopzondag in 2015 is er tweespalt ontstaan. Sommige winkeliers vinden het niet rendabel en openen daarom niet.” Gestel zegt dat het een klein aantal winkeliers betreft.

‘Geen samenspraak’

Platjouw betwist dat afspraken over openingstijden altijd in samenspraak worden gemaakt. Hij vindt dat de winkeliersvereniging selectief communiceert. „Ze waren enthousiast toen we de openingstijden op zaterdag uit wilden breiden naar zes uur ’s middags. Daar stond voor een aantal van ons tegenover dat we op koopavond een uur eerder dicht zouden mogen. Uiteindelijk hoorden we niets meer over de donderdag en zijn de winkeltijden op zaterdag verruimd.”

Beeres en Platjouw stonden maandag voor de rechter. De rechter trachtte de partijen tot een compromis te laten komen. Dat mislukte, waardoor de zitting werd geschorst en de rechter over vier weken een vonnis uitspreekt. De voorzitter van de VVE onthoudt zich van commentaar tot de rechter een besluit heeft genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.