Koper gezocht voor 'waanzinnig walgelijk' schilderij Erica Terpstra

Veilinghuis Klinkhamer in Groningen veilt een spiritueel portret van Erica Terpstra. Geschilderd voor het programma Sterren op het doek.

,,We hebben 'm uit de inboedel van een waanzinnig statig huis in het midden van het land”, vertelt Stephan Veenstra van Veilinghuis Klinkhamer terwijl hij swipebewegingen maakt over het gebarsten scherm van zijn mobiele telefoon. ,,Aan onderhoud van het huis hadden de eigenaars nooit iets gedaan. Ze hebben hun leven lang alleen maar kunst en curiosa gekocht. Nu moest alles weg.”

Aanvankelijk was het Veenstra en zijn collega’s alleen om werk van Jan Steen te doen, de schilder en beeldhouwer uit Groningen. ,,Maar de collectie was zo groot, dat we voor veel meer hebben meegenomen, voor onze veiling in september. Ik heb alles nog niet eens alles goed geïnventariseerd. We komen misschien wel op vijftienhonderd kavels uit.”

Zeemeermin

Veenstra houdt op met swipen en toont een van de werken die onder hamer moet komen: een schilderij van Erica Terpstra. ,,Gemaakt tijdens Sterren op het doek” , vertelt hij. ,,Waanzinnig walgelijk. Echt geweldig fout. Ik heb 'm voor de grap op Facebook gezet en krijg er enorm veel respons op. Moet je kijken. Die kindertjes. Dat sterrenbeeld. Die geit. Die zeemeermin.”

De ‘Terpstra’ werd zes jaar geleden gemaakt door Robin Soer, een in Amsterdam geboren kunstenaar die in Duitsland werkt. Zijn schilderstijl heeft iets Zuidoost-Aziatisch: quasi-realisme, vol symboliek. Soer is gespecialiseerd in wat hij noemt ‘spirituele portretten’ en ‘spirituele architectuur’. Hij is geïnteresseerd in het innerlijk van zijn model. Om dat vast te leggen zoekt hij ‘de sleutel van de ziel’.

Uitzending Gemist

Op Uitzending Gemist is via internet te zien dat die sleutel hem wordt aangereikt via een interview dat Terpstra is afgenomen door Hanneke Groenteman. We horen de oud-politica onder meer dit zeggen: ‘Woeker met je talenten. En als je gelukkig bent, probeer dat dan vandaag nog over te dragen aan een ander.’

Aan het einde van de uitzending is het moment daar. Model Terpstra stelt zich op voor drie schildersezels en begint zwaar te puffen: ‘Nou ja! Ik word er stil van. Pffff. Dit kan toch niet jongens.’ Dan laat ze een stilte vallen. ‘Dit is toch onmogelijk om een keuze uit te maken. Ik vind ze alle drie zo treffend en zo bijzonder!’

Tegen Soer zegt ze: ‘Robin, ik kan er ademloos naar kijken. En dan heb ik nog niet eens een verklaring gekregen voor alles wat er op staat. Ik vind het zo prachtig. Maar ik vind dat ik hier te belangrijk wordt neergezet. Ik neem ‘m niet mee.’ Ze besluit een meer klassiek schilderij te kiezen. Ook vanwege de kleur, die meer bij het interieur van haar woning zou passen. De spirituele Terpstra wordt voor een goed doel geveild.

1800 euro

Schilder Soer vertelt over de telefoon dat zijn werk daarna 1800 euro heeft opgebracht. ,,Het was een bijzondere ervaring, ook omdat ik op het portret een monnik had geschilderd en Erica Terpstra twee weken later een ontmoeting had met de dalai lama. Het was alsof ik dat soort dingen al schilderend door kreeg. Later heb ik aan de uitzending drie opdrachten overgehouden.”

De Terpstra is dus inmiddels via een omweg in Groningen beland. Waar Stephan Veenstra van Veilinghuis Klinkhamer er blij mee is. ,,We hebben nog twee andere werken van Sterren op het doek : een lelijke Anita Witzier en een, heet-ie nou, een glas-in-lood van Arjan Ederveen. De Terpstra is een prachtige aandachttrekker. We zetten 'm in op honderd euro.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen