Koppel komt met eerste noordelijke vegan-winkel

Door een succesvolle crowdfundingactie kan Groningen binnenkort de enige veganistische supermarkt van Noord-Nederland verwelkomen. Vegansuper, heet de winkel.

Nadat alle papieren voor hun nieuwe supermarkt van tafel zijn gehaald, beginnen de initiators en veganisten Johnny (53) en Benny (46) Lobo nog enigszins beduusd te vertellen over hoe hun droom realiteit gaat worden. „Met name via Facebook hebben we aardig wat mensen kunnen informeren over onze plannen”, begint Benny Lobo, medewerkster van de winkel, die in het oude postkantoor in de Nieuwe Ebbingestraat komt.

Kogel door de kerk

Aan het initiatief bleken behoorlijk wat mensen mee te willen helpen, vult eigenaar Johnny zijn vrouw aan. „De een omdat hij veganistisch is, de ander vanwege de duurzame producten die we leveren en weer een ander omdat hij simpelweg in het initiatief gelooft.”

Nu de kogel door de kerk is, krijgt Johnny plots met veel verantwoordelijkheid en risico te maken. Toch is hij vastberaden en gelooft hij in een goedlopende winkel. „We hebben natuurlijk goed onderzoek verricht voordat we erin stapten”, zegt Johnny. Naast het feit dat er in Noord-Nederland nog geen veganistische supermarkt is, werd duidelijk dat hier wel animo voor lijkt te zijn. „Via google trends kwamen ze erachter dat in deze provincie het woord ‘vegan’ het meest is gegoogeld van Nederland. Ook zijn er volgens het echtpaar 1240 inwoners uit Stad lid van de vegan-facebookgroep. „Dat geeft vertrouwen.”

Veganistische eend en imitatiekazen

Die kunnen straks kiezen uit ruim drieduizend producten uit het assortiment van Vegansuper. „Veel veganistische producten zijn straks alleen bij ons verkrijgbaar”, vertelt Johnny. „Veganistische sushi, eend, pizza’s, tachtig verschillende soorten imitatiekazen, noem het maar op.”

Sommige producten zullen duurder zijn dan die van de Albert Heijn. „Maar”, zo meent Benny, „je koopt nu wel de producten die je wilt en die moeilijk verkrijgbaar zijn. Plus je hoeft straks niet meer met samengeknepen ogen de kleine lettertjes alle verpakkingen bij langs. Om er thuis vervolgens achter te komen dat er toch scharrelei in je schnitzel zit, zoals ik laatst had”, zegt ze lachend.

Vanaf 1 september krijgt het goed geluimde stel de sleutel, waarna het inrichten kan beginnen. Tot die tijd kan het nog even genieten van de voldoening het het werken heeft opgeleverd. „Op dit goede nieuws hebben we een heerlijk veganistisch gehaktballetje genomen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.