Korpschef praat in Drachten met agenten over cao-conflict

Het cao-conflict tussen politie en vakbonden zit nog altijd muurvast. Korpschef Erik Akerboom sprak woensdag in Drachten met agenten.

In het kantoor van de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten woensdag zo’n zestig agenten om met de landelijk korpschef te praten. De bonden hebben het cao-overleg opgeschort, totdat ze weten wat er met de voorstellen uit het herstelplan, opgesteld door de vier bonden na de reorganisatie bij de politie, gaat gebeuren.

,,Op deze cao-bijeenkomsten kunnen nu te veel de emotionele verhalen van de leden naar boven komen’’, aldus Anne Louwsma. Louwsma, lid van de vakbond ACP en al jaren betrokken bij het cao-dossier, weet dat de reorganisatie tot één landelijk korps nog steeds diepe sporen trekt bij zijn collega’s.

‘Frustratie wegens te weinig capaciteit’

,,Mensen zijn gefrustreerd. Er is veel te weinig capaciteit. En dan moeten er in het Noorden ook nog eens driehonderd man uit. Het is ons niet duidelijk over welke plannen er wordt gesproken. Ook de politiek houdt zich stil.’’ Louwsma hoorde zijn baas in Drachten zeggen dat hij geen handtekening zet onder ‘een cao die het welzijn van collega’s aantast’.

Dreigende leegloop

De komende jaren dreigt een groot deel van het korps te vertrekken. ,,Binnen enkele jaren raken we zo’n 15.000 mensen kwijt, terwijl de instroom nihil is. Maar er gebeurt niets.’’ Er zijn meer zaken die Louwsma en anderen ergeren.

,,Met 40.000 andere Nederlanders hebben we een burgerinitiatief ingediend om het mogelijk te maken dat mensen weer individueel met vroegpensioen kunnen. Daarover horen we niets. Wel is het inmiddels in de vaste Kamercommissie afgestemd.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.