Krakers Middelstum vertrekken: Behoud Gronings cultureel erfgoed

Marko Datema en Mariska de Lange verlaten het pand aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum.

De krakers van de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum hebben de woning woensdagochtend verlaten. Ze rekenen er op dat de NAM alles doet de karakteristieke directeurswoning te behouden.

,,We gaan er boven op zitten om te kijken of de NAM zich aan de afspraken houdt’’, zegt Mariska de Lange (38) die met haar vriend Marko Datema (39) vijf dagen in het pand verbleef. ,,Donderdag heeft de NAM een gesprek op het gemeentehuis in Loppersum. Daar gaan we naar toe. We willen druk op de ketel houden.’’

Tegen gaswinning

Onder applaus van buren, vrienden en Groningers die zich verzetten tegen gaswinning verliet het tweetal woensdagochtend het pand. Veel mensen kwamen de afgelopen dagen langs om het stel een hart onder de riem te steken.

Met Datema en De Lange maken ze zich ongerust over het Groninger erfgoed. Oude beeldbepalende panden met aardbevingsschade dreigen te verdwijnen. De NAM zou ze willen slopen omdat het te duur is ze op te knappen of omdat ze niet meer te herstellen zouden zijn.

Bouwkundig rapport

Lang niet iedereen onderschrijft dat. Zo zei de NAM dat het pand aan de Onderdendamsterweg afgebroken zou moeten worden. Datema en De Lange lieten een eigen bouwkundig rapport van het pand maken en daarvan is de conclusie: het kan prima worden versterkt en opgeknapt. Ook andere bouwdeskundigen zeggen van andere beschadigde panden dat ze goed te renoveren zijn.

Cultureel erfgoed

Het was voor Datema en De Lange een moeilijke beslissing het pand te verlaten, zeggen ze. ,,Het waren vijf hectische dagen. Maar we hebben ons punt gemakt. Wij willen hier graag wonen en het pand opknappen en als wij het niet zijn, hopen we dat andere mensen het doen. We hebben ons punt gemaakt: dit cultureel erfgoed moet voor Groningen behouden blijven.’’

Dinsdag onderhandelde het tweetal de hele dag met de NAM. Die wilde dat ze het pand zouden verlaten. Na de toezegging van het gasbedrijf dat ze zich inzetten het beeldbepalende pand te behouden, besloten Datema en De Lange hun actie te stoppen.

loading  

menu