Krakers mogen voorlopig aan de Padangstraat in Groningen blijven

De gekraakte panden aan de Padangstraat. Foto: 112Groningen

De gekraakte woningen aan de Padangstraat in de Groningse Korrewegwijk worden voorlopig niet ontruimd. ,,Er zijn geen spoedeisende redenen om dat te doen’’, volgens locoburgemeester Roeland van der Schaaf.

De VVD-fractie in de gemeenteraad stelde vragen over de huizen aan de Padangstraat 21 en 21A, die afgelopen vrijdagmiddag zijn gekraakt. Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz wijst erop dat kraken illegaal is en vindt daarom dat de politie zo snel mogelijk een einde aan de kraakactie zou moeten maken.

‘Spoedontruiming mag niet’

Maar dat kan niet zomaar, verklaarde Van der Schaaf woensdag in een bijeenkomst van de gemeenteraad. Krakers hebben huisrecht en de overheid mag dat niet zomaar schenden. In de praktijk komt het erop neer dat ontruimen alleen mag als de pandeigenaar concrete plannen heeft met zijn of haar bezit, of als het gekraakte gebouw onveilig is.

In de Padangstraat is geen van beide het geval. ,,Het Openbaar Ministerie heeft daarom geconcludeerd dat spoedontruiming niet mag’’, zegt Van der Schaaf. Maandag zullen de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Koen Schuiling opnieuw over de situatie overleggen en zich op vervolgstappen beraden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen