'Kratzitters' drinken biertjes in het Noorderplantsoen in Groningen nu het nog mag. Morgen gaat alcoholverbod in

Wiard en Nieck drinken in het Noorderplantsoen nog een paar biertjes nu het nog kan.

Een man of vijftien zit naast de Plantsoenvijver in Groningen keurig op ruim een meter afstand van elkaar. Zittend op een bierkrat, met een biertje in de hand en een kartonnen doos als tafeltje. ,,We vieren vooral dat we hier vandaag nog een biertje mogen drinken.”

Ze zijn naar de vijver gekomen vanwege het evenement ‘Kratje Zitten in het Noorderplantsoen: Nu Het Nog Kan’ als protest tegen de aangekondigde (toen weer ingetrokken, maar toch niet helemaal) drooglegging van het Noorderplantsoen. Beter gesteld: burgemeester Koen Schuiling wilde een einde maken aan het gedoogbeleid dat geldt voor het Noorderplantsoen.

Rond de vijver en op de speelweide

Met ingang van morgen, woensdag, is alcohol drinken verboden in een groot gebied rond de vijver en op de speelweide, aan beide kanten van het fietspad en de baskets. Allemaal om de overlast tegen te gaan.

In eerste instantie wilde Schuiling in het hele Noorderplantsoen het alcoholverbod handhaven vanaf 1 juli, maar na politieke en publieke druk kwam hij maandagavond terug op dat besluit.

,,Wat is dat nou voor burgemeester?”, vraagt Nieck (19 jaar en student) zich hardop af. ,,Eerst stelt hij het verbod in, dan wordt iedereen boos en komt hij erop terug en nu blijkt dat grote delen van het Plantsoen alsnog worden drooggelegd, precies daar waar de meesten zitten."

Daar waar de meesten zitten, is doorgaans ook de meeste overlast. Dat begrijpt Wiard (20 en student) ook. ,,Maar nu gaat iedereen langs de waterkant of bij de koepel zitten, dan komt daar weer overlast en dan daar straks ook alcohol verbieden?"

Overlast

Daarmee willen de studenten niet voorbijgaan aan de overlast die het Noorderplantsoen oplevert. Nieck: ,,We zaten laatst op de speelweide en toen keek ik goed om me heen. Overal lag troep, een prullenbak stond in de fik en er was veel lawaai. Toen dacht ik wel: 'Het is niet chill om hier te wonen'."

Maar de oplossing ligt volgens Wiard en Nieck in repressie en een generiek verbod. ,,De overlastveroorzakers moeten harder aangepakt worden, zodat de mensen die gewoon chill een biertje drinken en een kaartspelletje spelen dat kunnen blijven doen", vertelt Nieck. Wiard voegt toe: ,,En er moeten meer prullenbakken komen. Van die grote ondergrondse apparaten."

menu