Krewerd krijgt een kathedraal voor dieren (een ondergrondse 'faunatoren')

Het winnende ontwerp van architectencollectief Vector.i en ecoloog Jan Doevendans voor een ondergrondse faunatoren. Foto: Vector.i

Dieren krijgen in het dorp Krewerd geen toren om in te vertoeven, maar een gedeeltelijk ondergrondse kathedraal. Het ontwerp is van architectencollectief Vector.i en ecoloog Jan Doevendans.

Dorpsbouwmeester Fons Verheijen heeft in het dorp een prijsvraag uitgeschreven. Architecten mochten een idee bedenken voor een faunatoren in Krewerd, en bewoners van het dorp mochten kiezen. De prijs? Duizend euro en de winnaars worden betrokken bij het ontwerp, als uit de komende ecologische studie blijkt dat er inderdaad een faunaverblijf voor Krewerd gemaakt moet worden.

Een wierde voor dieren

Het was dan wel een prijsvraag voor een faunatoren - het winnende ontwerp is helemaal geen toren. Het is een ‘omgedraaide toren’ met onder de grond plek voor dieren. Boven de groend vormt het een uitzichtpunt en tribune voor Krewerders. Met bijna een derde van de stemmen heeft dit ontwerp van architectencollectief Vector.i en ecoloog Jan Doevendans de prijs binnengesleept.

De toren-die-geen-toren-is ziet eruit als een heuvel met een gedeeltelijk ingegraven blok waarin sleuven zitten. De heuvel is een soort wierde in het klein. ‘Krewerd heeft al een toren waarin uilen, zwaluwen en vleermuizen leven. Ons ontwerp richt zich daarom op de aarde in plaats van de hemel’, schrijven de architecten op hun site. De toren wordt van klei, hergebruikte houten balken en bakstenen gemaakt, is straks aardbevingsbestendig en in de poreuze gevel van het bouwwerk kunnen insecten, zwaluwen en amfibieën leven.

Experiment Krewerd

De inwoners van het aardbevingsdorp Krewerd werken samen aan de versterking van hun dorp en worden daarbij geholpen door architecten. Met het ‘Experiment Krewerd’ willen de bewoners hun thuis veilig en toekomstbestendig maken. Een faunatoren is waarschijnlijk nodig in het dorp omdat bijna alle dakpannen van de daken moeten als de versterking straks begint.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen