Krijgt 12-jarige Mick dan toch nog wat van zijn miljoenen euro’s terug?

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland probeert vier miljoen euro af te pakken van de nu 54-jarige Herman de W. uit Eelderwolde. Reden? De W., verdachte in het politieonderzoek Donau, stopte miljoenen euro’s van de toen 12-jarige Mick in een beleggingsfonds. Dat failliet ging. En ook nog eens van De W. was. Verduistering, zegt het OM.

Het is bijna niet voor te stellen: je bent 12 jaar als jouw vader komt te overlijden. Dat is natuurlijk heel verdrietig. Het overkomt Mick. Maar zijn vermogende vader laat hem, als hij in 2007 komt te overlijden, wel enkele miljoenen euro’s na. De erfenis - een effectenportefeuille - wordt gestald bij de Friesland Bank (tegenwoordig van de Rabobank). Maar Mick heeft in plaats van miljoenen op de bank, bijna geen geld.

Hoe dat zit?

Herman de W. is al in zijn tijd als directeur van de Friesland Bank adviseur van de vermogende vader van Mick. Hij beheert dan ook - samen met medeverdachte Adriaan B. (38) - de miljoenenportefeuille van de minderjarige Mick nadat diens vader in 2007 overlijdt. In dat jaar vertrekt De W. bij de bank om mede-eigenaar van vastgoed- en beleggingsfonds CEG/Reggehuys in Groningen te worden. Hij is daar mede-eigenaar van.

De opdracht voor De W. en B.? Op de miljoenen van Mick passen, er behoedzaam mee omgaan en het geld beheren tot zijn 25ste verjaardag (hij is inmiddels 21 jaar). Maar dat behoedzaam met het geld omgaan, lijkt niet echt te gebeuren. Althans, dat vindt het OM Noord-Nederland, bleek donderdag in de rechtbank tijdens een zogeheten regiezitting. Sterker: het OM wil de mannen strafrechterlijk vervolgen voor verduistering. En ook vordert het OM, zo werd donderdag duidelijk, vier miljoen euro van De W.. Het OM heeft inmiddels beslag gelegd op allerlei spullen van de inwoner uit Drenthe.

Het is tussen 17 oktober 2007 en 7 juli 2008, zo vertelde de officier van justitie donderdag, als de mannen in totaal vier miljoen euro doorsluizen van de bankrekening van de jonge Mick naar beleggingsfonds CEG/Reggehuys. Onder het mom van een lening voor dat vastgoedfonds. Het fonds waar De W. samen met Bé van der H. mede-eigenaar van is.

loading

Reggehuys/CEG blijkt een onoverzichtelijke en bodemloze put. Al vanaf eind 2008 proberen beleggers (vaak tevergeefs) hun geld terug te halen. Het beleggingsfonds, met voornamelijke noordelijke beleggers, valt na veel problemen in 2010 om en gaat failliet. Daarbij verdampt zo’n 190 miljoen euro, inclusief de miljoenenerfenis van de minderjarige Van Riemsdijk. Uit een crediteurenoverzicht van Reggehuys - in handen van Dagblad van het Noorden - blijkt dat de erven Van Riemsdijk ruim 19,4 miljoen euro terugeisen van CEG/Reggehuys. Vader Van Riemsdijk had namelijk voor zijn dood al een flink bedrag belegd in het fonds.

loading

ZIE HIER EEN EERDER VONNIS OVER DEZE ZAAK

De W. zegt onschuldig te zijn. Hij bevestigt dat hij vier miljoen euro van de rekening van Mick naar CEG/Reggehuys heeft gestort. Maar volgens hem, laat hij via zijn advocaat weten, was het bijstorten van die vier miljoen nodig. Juist om die enorme miljoeneninvestering, die zijn vader al eerder deed, te beschermen. ,,De vader had bij leven al enorm geïnvesteerd in Reggehuys’’, zegt advocaat Thomas Felix namens De W. ,,Dat was voordat mijn cliënt bewindvoerder van Mick werd. Het bijstorten van de vier miljoen is welbewust gedaan. Juist om het vermogen van Van Riemsdijk in Reggehuys te beschermen.’’

En Mick?

Die heeft op dit moment, zegt zijn huidige bewindvoerder Daan Bos, nog steeds weinig geld. Hoewel de rechtbank de Friesland Bank - en dus de Rabobank - in 2016 al veroordeelde om hem vier miljoen euro plus misgelopen rente terug te betalen. Maar dat heeft hij nog niet op zijn rekening staan. De Rabobank is, zegt Bos, namelijk in hoger beroep gegaan.

menu