Een heel orkest dat thuis zit, maar via videoverbinding toch samen een lied maakt. Zo ziet dat eruit (met Kris en Ria in Gruno's Postharmonie)

De muzikanten van Gruno's Postharmonie blijven thuis deze kerst met een bewerking van Chris Rea's kersthit Driving home for Christmas: Wie blievn toes met Kerstmis. Still uit video

Repeteren zit er voor de muzikanten van Gruno's Postharmonie uit Groningen niet in tijdens de tweede lockdown. Om muzikaal een beetje in vorm te blijven, hebben ze thuis Chris Rea's kersthit Driving home for Christmas onder handen genomen.

Ze hebben het lied vertaald tot 'Wie blievn toes met Kerstmis'. Voor de zangpartij hebben ze een beroep gedaan op het gelegenheidsduo Kris en Ria (slagwerker Max van Linge en hoornist Maarten Verbruggen). Alle thuisvlijt is vastgelegd op video. Dirigent Peter Kleine Schaars, schreef het arrangement voor de Groningse versie van deze kersthit en heeft alle bijdragen gemonteerd tot het filmpje dat nu op YouTube te zien is.

Kris en Ria nemen rol Chris Rea waar

,,We hebben de beste zangers uitgezocht voor de rol van Kris en Ria", grapt hoboist Frits ten Bloemendal. ,,Kun je nagaan hoe de rest het deed... We hebben ook een versie waarin ze daadwerkelijk aan het zingen waren, maar de gesproken versie was toch beter."

De thuisvlijt van de muzikanten is een noodgedwongen oplossing om toch muzikaal actief te blijven, meldt Ten Bloemendal iets ernstiger.  ,,We repeteren al sinds half oktober niet meer. Weliswaar mocht je eerst met dertig man bij elkaar komen maar er werd ook geadviseerd om dat niet te doen.

De oefenruimte van Gruno is weliswaar ruim, maar ook weer niet zo ruim dat 70 muzikanten anderhalve meter afstand kunnen houden. ,,De hele teneur was: zo weinig mogelijk afstand afleggen. Onze leden komen overal vandaan. Dus we stopten met repeteren. Er zijn ook muzikanten die niet met zijn allen in een ruimte durven. Of hun werkgever ontraadt het hen."

'Het spelen gaat stroever'

Met kerst in aantocht hebben de muzikanten zich daarom individueel op Chris Rea's kersthit gestort. Dit voorjaar maakten de leden van Gruno zo al eens de Stay at home cha cha cha . Ten Bloemendal zegt dat hij meteen merkte dat de routine even wat weggezakt was.

,,Het spelen gaat stroever. Je hebt geen doel om je op te richten. Het oefenen schiet er dan bij in. Dat merk je bij het opnemen van zo'n filmpje. Dat lied is niet het allermoeilijkste om te spelen. Er zitten loopjes in, waarbij ik denk: waarom krijg ik dat niet uit mijn vingers. Daar heb je oefening voor nodig. Het is allemaal wat stram geworden."

De kerstvideo is gemaakt door Gruno om te laten zien en horen dat het orkest er nog is en nog bezig is. ,,Ik vrees dat we ook half januari nog niets kunnen doen. Het blijft afwachten. We doen er niet chagrijnig over. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Als we allemaal netjes thuisblijven is dat de beste manier om uit deze situatie te komen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Coronavirus