Kritiek op Groninger architectuur komt aan in stadhuis

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van Groningen wil dat er in de stad meer aandacht komt voor opvallende architectuur. Net als ‘vroeger’.

Uitdagen

Van der Schaaf neemt het voortouw op toekomstfestival Let’s Gro en de woonmanifestatie Binnenstad. ,,We gaan de vakwereld uitdagen om weer bijzondere dingen te doen.’’

Hij reageert daarmee instemmend op de zware kritiek op de hedendaagse architectuur in de stad bij de verkiezing van het beste nieuwe gebouw. De vakjury hekelde het niveau, net als vorig jaar.

Het commentaar was niet mals. ,,Is Groningen nog wel een architectuurstad? Waar is de passie gebleven? Waar zijn de corporaties en waarom laten grote commerciële ontwikkelaars zo weinig zien?’’ waren vragen uit het juryrapport.

Van der Schaaf is al lang blij dat er na station Europapark, Vindicat en het gymlokaal in de Violenstraat niet wéér een gebouw als eerste uit de bus rolde waarvan de gemeente (mede)opdrachtgever was. Hij is ook zeer te spreken over de winnaar, het particuliere project Agaathhof in de Lutkenieuwstraat dat dit jaar als beste gebouw uit de bus kwam. De Trap van de voormalige Suikerfabriek was het beste kleinschalige project.

Waarde

Goede architectuur is volgens Van der Schaaf niet alleen van belang voor betrokken bewoners, gebruikers en opdrachtgevers. ,,Goede gebouwen zijn belangrijk voor de hele stad. Ze zijn functioneel, duurzaam en medebepalend voor de openbare ruimte. En worden algemeen gewaardeerd, ook over 25 jaar nog.’’

Hij vindt dat architecten de crisis niet als oorzaak van de tegenvallende ontwerpen mogen aanwijzen. ,,Een goede architect heeft de creativiteit om ook in crisistijd mooie dingen te maken.’’ De vakjury (de Rotterdamse welstandsvoorzitter Han Michel, projectontwikkelaar Ton van Namen en architectuurcriticus Simone Rots) signaleerde dat ook al.

Wederopbouw

Van der Schaaf verwacht dat met het aantrekken van grotere bouwprojecten ook meer spraakmakende architectuur volgt. Hij wil bovendien aandacht voor de wederop-bouwarchitectuur die de tand des tijds heeft doorstaan. ,,Daar is weinig aandacht voor. Veel mensen vinden historische gebouwen mooi, of heel moderne. Tussen 1950 en 1990 is echter ook prachtige architectuur ontworpen. Als je het V&D-pand in oude luistert herstelt, komt er ook een prachtig gebouw tevoorschijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.