Kritiek op deal Ommelander Ziekenhuis met Siemens

De financiering van het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda door elektronicaconcern Siemens is volgens oud-hoogleraar publieke gezondheid Guus Schrijvers een gevaarlijke ontwikkeling.

Dat stelt Schrijvers in actualiteitenprogramma EenVandaag dat woensdagavond een uitzending wijdt aan het Ommelander Ziekenhuis.

Omdat de rijksoverheid nieuwbouw van ziekenhuizen niet meer financiert en de banken erg terughoudend zijn, wordt 58 miljoen euro van de totale kosten van 110 miljoen opgebracht door een combinatie van Siemens en de ABN Amro Bank. Aan die deal zit een overeenkomst met Siemens gekoppeld voor de levering van allerlei medische apparatuur.

Gevaarlijk

Deskundigen zijn in EenVandaag verdeeld over deze constructie. Het gevaar is dat de zorg afhankelijk wordt van commerciële partijen. Maar de toezichthouders NZa en ACM zijn toch akkoord gegaan met deze constructie. Chris van den Haak van BDO Accountants zegt in de EenVandaag-uitzending niet zo veel bezwaren te zien tegen de constructie, zolang alles maar transparant is.

Oud-hoogleraar Schrijvers is bang voor een hellend vlak. ,,Op zich is het prima om voor langere tijd apparatuur te leasen. Maar het begint met een elektronicabedrijf en wat wordt het volgende? Een fabrikant in incontinentiemateriaal? Of een farmaceutisch bedrijf? Een ziekenhuisbestuur moet zich alleen bezig houden met de volksgezondheid en niet afhankelijk worden van andere belangen.’’

Losse overeenkomsten

Volgens Rogier Brink van het Ommelander Ziekenhuis staan de twee overeenkomsten met Siemens helemaal los van elkaar. Aan de ene kant leent de financieringstak van Siemens 29 miljoen euro, en ABN Amro eenzelfde bedrag. Aan de andere kant is er een overeenkomst over het gebruik van Siemens-apparatuur voor de komende vijftien jaar.

Daarmee is het ziekenhuis verzekerd van moderne apparaten en voor personeel is het handiger om alles van één leverancier te hebben. In de overeenkomst staat bovendien dat als er aantoonbaar betere en innovatievere apparatuur op de markt is die Siemens niet levert, het ziekenhuis ook met een andere leverancier in zee mag gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.