Kritiek op proces rond Boogplein

Wethouder Harmannus Blok kreeg gisteravond op zijn kop van de gemeenteraad, maar mag wel door met zijn plan van aanpak voor het Boogplein in Winsum.

,,Het is nu te laat voor een frustratiestap’’, stelde fractievoorzitter Irma Scheepstra van GroenLinks, nadat de wethouder met zoveel woorden schuld had bekend voor het haperende proces.

Dat betekent dat initiatiefnemers Suzan Wierenga en Dimitri Sennema hun visie voor het Boogplein en de rest van het centrum van Winsum met steun van de gemeente verder mogen uitwerken.

Alternatieve plannen voor het al jaren braakliggende Boogplein, zoals dat van architectenbureau Zilt, komen vooralsnog niet aan bod. Pas als Wierenga en Sennema om wat voor reden ook vastlopen, staat Winsum hier weer voor open.

GemeenteBelangen en D66 vonden dat in strijd met een eerder raadsbesluit. ,,Minachting van de raad’’, foeterde GB-leider Jaap Hoekzema. Volgens D66’er Jellie Willemsen zijn de burgers niet voldoende gehoord.

Met de indieners van andere plannen is niet duidelijk gecommuniceerd, zo constateerden ook andere partijen. ,,Maar dat is geen reden om langer te wachten’’, aldus Henk de Vink van de PvdA.

De raad sprak gisteravond opnieuw over het Boogplein omdat er sinds de vorige vergadering twee weken geleden meerdere brieven waren binnengekomen.

Zo pleitten de architecten van Zilt voor uitstel van de keuze, nadat hun plan voor onder andere een haventje tijdens een informatieavond vorige week veel bijval van inwoners kreeg.

Ook D66 en GB probeerden via amendementen uitstel te bewerkstelligen, maar die haalden het niet. ,,Dat kunnen we richting de ondernemers niet maken’’, vond CDA’er Peter Ritzema. ,,Dit is een kans die we maar een keer krijgen.’’ Wel pleitte hij ervoor de inwoners bij het vervolg meer te betrekken.

Uiteindelijk stemden alleen GroenLinks en D66, die het plan Sennema/Wierenga al nooit zagen zitten, tegen het collegevoorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.