Kritiek op voorrang fietsers Eikenlaan

De keuze van het college fietsers bij de oversteek over de Eikenlaan voorrang te geven, roept vraagtekens op bij raadsleden.

De raadscommissie beheer en verkeer boog zich woensdagavond over de plannen voor nieuwe fietspaden in de wijk Selwerd. Aanleiding is de enorme drukte. Dagelijks gaan gemiddeld 18.000 fietsers over het bestaande fietspad door Park Selwerd naar Zernike. Het college wil dit pad aanpassen en twee nieuwe aanleggen om ‘het filefietsen’ aan te pakken. Het plan voor het nieuwe fietspad langs de spoorlijn Groningen-Sauwerd wordt voorlopig uitgesteld.

Het huidige pad door Park Selwerd is de snelste route tussen de binnenstad en Zernike Campus. Het wordt verbreed naar 4 meter. Het college wilde aanvankelijk 4,5 meter, maar hierdoor verdween er naar de zin van omwonenden te veel groen. Met deze breedte is het niet noodzakelijk alle bomen te kappen. Er worden er nu 22 en geen 35 neergehaald.

Ook wordt de fietsoversteek bij de Eikenlaan zo aangepast dat fietsers voorrang krijgen op voertuigen. De politie adviseert dit niet te doen vanwege de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Een aantal fracties zet vraagtekens bij deze keuze van het college het toch te doen. Herman Ubbens (CDA) vraagt zich af of er niet meer onderzoek naar de gevolgen moet komen.

Wethouder Paul de Rook (D66) denkt dat dit toch de beste optie is. ,,Fietsers nemen daar nu zelf al voorrang.’’ Hij benoemde verder een aantal verkeersmaatregelen waardoor auto’s vaart minderen. Wijkbewoners hebben zelf ook een fietsroute ontworpen. Wethouder Paul de Rook (D66) vindt deze onwenselijk, mede omdat deze langs het drukke winkelcentrum loopt.

Het college wil verder een nieuw fietspad langs de noordelijke ringweg voor een goede verbinding tussen onder meer de oostelijke stadswijken en Zernike. Bij dit nieuwe fietspad is het de vraag of deze aan de noord- of de zuidkant van de ringweg moet komen. Het college wil deze graag aan de zuidkant, mede omdat dit de meest rechtstreekse fietsroute van west naar oost is.

Een mevrouw die aan de noordelijke ringweg woont, zet grote vraagtekens bij de komst van dit fietspad. ,,Er ligt nu een prachtig stuk groen, een mooi vogelparadijs. Dat verdwijnt dan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.