Kroos kleurt kanalen en diepenring groen

Het Noord-Willemskanaal en de diepenring in Groningen zijn deze dagen groen gekleurd. Het water wordt overwoekerd door eendenkroos.

Ook andere kanalen en vaarten zoals het Boterdiep slaan groen uit. Marco Bos van waterschap Hunze en Aa’s, dat het beheer heeft over het Noord-Willemskanaal, stelt dat het kroos dit jaar nadrukkelijker in de waterpartijen aanwezig is dan in voorgaande jaren.

Geen zon

De groen gekleurde waterpartijen zijn Harald Homan van het Meerschap Paterswolde, ook niet ontgaan. Het kroos wordt volgens hem aangevoerd uit Drenthe. Schadelijk voor de waterkwaliteit is de aanwezigheid van het kroos niet. ,,Als er sprake is van stilstaand water, dan kan het kroos zuurstof aan het water onttrekken.” ,,En er komt dan geen zon meer in het water. Dat is weer een beletsel voor de groei van planten, maar daarvan is nu geen sprake”, weet Bos.

Van stilstaand water is echter geen sprake in het Noord-Willemskanaal. Het water stroomt flink door. Da het water in de kanalen en in de diepenring helemaal groen kleurt, komt volgens Homan omdat de omstandigheden voor het kroos erg goed zijn. ,,Dat komt door de combinatie van buitentemperatuur en watertemperatuur.” Bos voegt er aan toe dat de oorzaak voor het welig tierende kroos in de voorbije julimaand gevonden kan worden. ,,Toen was het een dikke week erg warm, in combinatie met windstilte. Toen kon de plant flink groeien.”

Bij een goede doorstroming van het water kan het kroos over enkele weken alweer helemaal verdwenen zijn. ,,Als het wat kouder wordt, sterft het kroos af of het wordt aangetast door schimmels”, zegt Bos. Hij verwacht dat de groene kleur van de waterpartijen in oktober alweer verdwenen is. ,,Of eerder”, meent Homan.

Voedsel

Eendenkroos is volgens botanisten het kleinste bloeiende plantje op aarde. Eendenkroos heeft niet meer dan twee of drie bladeren met één wortel. Het is een vrij drijvende plant. De universiteit van Wageningen voorziet een grote toekomst voor eendenkroos. Het is als voedsel van belang voor tal van watervogels: het bevat veel eiwitten en vetten. Eendenkroos zou ook geteeld kunnen worden voor vee en zelfs voor mensen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.