Kroos tot je kruin en blubber in je bips

Samen met duizend anderen rennen door modderige sloten in Garnwerd. De Braggeltocht trekt deelnemers uit de hele provincie. En ver daarbuiten.

Er is geen weg meer terug. Ik sta boven op de dijk aan het Reitdiep in Garnwerd. Nu nog vlekkeloos gekleed, maar dat duurt niet lang meer. Het is zondagmiddag rond drie uur. Hier bovenop deze dijk scheiden de schone mensen zich van de smerige. Via een blauw zeil glijden de deelnemers van de Braggeltocht de sloot vaalgrijze in.

Vanaf eerste moment een schot in de roos

Organisator en ‘opperbraggelaar’ Derk Maatjes (49) is nog altijd verbaasd over de grote toestroom van mensen, laat hij weten in de feesttent voor de start van de Braggeltocht. Nooit had hij verwacht dat het idee zo aan zou slaan.

Hij bedacht- samen met een groep maten - dat het wel leuk zou zijn om iets geks te organiseren in Garnwerd. Dat plan ontstond niet zomaar: daar was een flinke dosis humor en drank voor nodig. De eerste Braggeltocht in 2011 bleek een schot in de roos. ,,Bij de eerste liepen meteen al 160 mensen mee’’, zegt Maatjes.

Ondertussen is het hele dorp bij het evenement betrokken en komen deelnemers van heinde en verre om kopje onder in de modder te gaan. Het wierdedorp, waar rond de 500 mensen wonen, krijgt er tijdens de Braggeltocht nog eens 3200 bij. Duizend deelnemers, en verder supporters, toeschouwers en toeristen, die de ‘gekken’ maar al te graag zien ploeteren.

'Mensen veranderen in varkens'

Als iemand zou kunnen uitleggen wat er leuk is aan Braggelen dan is het Maatjes wel. Hij is ervaringsdeskundigde. Hij controleerde namelijk meerdere malen het parcours (,,Er mag niets scherps in de sloten liggen.’’) en treedt vandaag ook op als bezemwagen. (,,Misschien dat ik nog deelnemers op de bodem tegenkom.’’). Op de vraag wat er dan precies zo mooi is aan banjeren door de modder, kan zelfs hij niet echt duidelijk antwoord geven. Behalve dan dat het gewoon leuk is. ,,Je ziet dat mensen er ontzettend veel lol in hebben’’, zegt hij. ,,Ze veranderen in varkens. Of kleine kinderen.’’

Voor mij een perfecte gelegenheid om uit te zoeken wat nu de charme is van kroos tot je kruin en blubber in je bips. En dus sta ik boven op de dijk in Garnwerd. Te kijken naar de grijze sloot ergens daar onder. De vriendengroep uit Grijpskerk en Munnekezijl die zo vriendelijk zijn geweest mij op sleeptouw te nemen, glijden een voor een de eerste sloot in. Ik ga buikschuivend naar beneden, dan heb ik het ergste maar vast gehad, denk ik nog. Dat blijkt een verkeerde inschatting, De rest van de Braggeltocht zie ik wazig door de modder in mijn ogen. Ook onverstandig: een bommetje. Leuk om toeschouwers - in zondagse kledij - schrik aan te jagen. Minder leuk om kopje onder met mijn benen gekruist vast te raken in de vette klei.

Genoeg tijd om te ouwehoeren

Onderweg ontdek ik dat elke sloot anders is. In de ene zak ik weg tot mijn heupen. In een andere kietelt het eendenkroos tegen mijn armen en benen. De sloot naast een veehoudersbedrijf (u mag zelf invullen wat daar in de sloot lag) komt gelukkig pas na de bar - halverwerge het parcours - waar deelnemers een potje bier drinken. Op de statafels liggen sigaretten, want zelf rookwaar meenemen is er niet bij. Er blijft namelijk geen reepje stof droog.

De Braggeltocht is dan ook geen wedstrijd. Zwaar is het niet. Voor iedere sloot ontstaan kleine files. En daar is dan genoeg tijd om te ouwehoeren. Wat Maatjes voor de start zei over dat deelnemers weer kind worden, is duidelijk terug te zien. Twee grijsaards stoeien en vallen samen in een sloot. Een meisje, die een vriend uit water wil helpen, wordt er zelf ingetrokken. Er wordt moddergeworsteld, met braggel gesmeten en droge toeschouwers worden ongevraagd geknuffeld. De finishboog in Garnwerd komt weer in zicht. Na twee kilometer zit de tocht er alweer op. Te snel eigenlijk. De nieuwe vriendengroep en ik keuvelen langzaam over de finish. De deelnemers worden door de dorpsbewoners met open armen ontvangen, al zit niemand op een omhelzing te wachten.

Volgend jaar meedoen of twijfel je nog? Misschien helpt onderstaande video van de vorige editie je over de streep:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.