Kroos verstikt vissen: Lewenborg in actie

Vele tientallen dode vissen kwamen bovendrijven in een met kroos bedekte vijver in Lewenborg. Bewoners proberen van alles om zuurstof in het water te krijgen.

Ze hebben er nog pijnlijke armen van. In een rubberbootje roeiden omwonenden gisteren door de vijver achter hun huis in Lewenborg. Door lange tuinslangen over het water te trekken, probeerden ze het kroos weg te krijgen.

,,Even leek het te werken’’, zegt Natalie Kras (35) die aan de vijver tussen de straten Kajuit en Het Want woont. ,,Maar er is geen beginnen aan. Het trekt meteen weer dicht.’’

SLACHTOFFERS
Door een dikke laag kroos ontstaat een zuurstoftekort in de vijver. Dat maakt slachtoffers. Donderdagavond kwamen de eerste vissen bovendrijven. Een dag later lagen er nog veel meer. ,,Karpers, snoeken, baarsen en heel veel voorntjes’’, zegt Milena Huender (38). Ze maakte er melding van bij de gemeente Groningen, de politie en het Waterschap Noorderzijlvest.

Het waterschap haalde zaterdag zo’n vijftig dode vissen uit de vijver. ,,En wij hadden er daarvoor al een heleboel uitgehaald’’, zegt Huender.

De gemeente Groningen bracht gisteren zo’n tien man op de been om de enorme bergen kroos op te ruimen die bewonersl uit het water hadden gevist. Met schepnetten zijn ze uren in de weer geweest om de centimeters dikke laag uit het water te halen. Huender: ,,We hebben van alles geprobeerd om zuurstof in het water te krijgen. Een dompelpomp, grote zuurstofstenen, kroos weghalen.’’

TRIEST
Probleem is dat er geen enkele stroming in de vijver zit; hij is niet aangesloten op andere wateren. De laag kroos, die blijft liggen door het aanhoudende nazomerweer, verhindert dat zonlicht in het water schijnt. Dat doet het zuurstofgehalte verder dalen. ,,De watertemperatuur is hoog’’, zegt Roelf Beukema van Waterschap Noorderzijlvest. ,,Het zou welkom zijn dat de temperatuur daalt en regenwater voor verkoeling zorgt.’’

Mogelijk is de waterkwaliteit in meer vijvers slecht. Het waterschap zegt daarom metingen te verrichten.

Met een maaiboot met een kroosvanger ervoor is gistermiddag een flink deel van het kroos verwijderd. De bewoners hopen dat het de oplossing is. ,,Al die vissen. Het zag er heel triest uit’’, zegt bewoner Kras.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.