Kunstenaars uit Groningen vragen meer coronasteun van gemeente

De Graaf overhandigt het dossier aan wethouder Paul de Rook Foto: Eigen foto

Meer dan honderd kunstenaars uit Groningen hebben een brief aan de gemeenteraad van Groningen overhandigd waarin zij oproepen om meer coronasteun te geven aan kunstenaars. Volgens hen geeft de gemeente teveel geld aan instellingen als het Groninger Museum en het Forum.

Met de brief reageren de kunstenaars op een plan dat wethouder De Rook vier weken geleden presenteerde voor het verdelen van 3,6 miljoen euro aan coronasteun. Dat geld is een extra uitkering van de rijksoverheid om de lokale culturele infrastructuur overeind te houden. De Rook liet tijdens de presentatie weten dat 200.000 euro besteed zal worden aan kunst in de openbare ruimte.

‘Enkel steun mogelijk voor eerste levensbehoeften’

Volgens de initiatiefnemers van de actie, Esther de Graaf, Nina Wijnmaalen en Klaas Koetje, gaat de gemeente met de huidige plannen voorbij aan de problemen van individuele kunstenaars. Ze stellen dat kunstenaars uit allerlei disciplines weinig tot geen steun krijgen om hun praktijk overeind te houden.

‘Er is enkel steun mogelijk voor eerste levensbehoeften maar voor het maken en ontwikkelen van kunst bestaat te weinig ondersteuning. Daar komt nog eens bij dat de meesteevenementen en presentatie-instellingen, van musea tot podia, waar kunst kan worden geprogrammeerd al een jaar nagenoeg stil liggen.’

Initiatiefneemster Esther de Graaf overhandigde donderdagochtend een dossiermap aan wethouder Paul de Rook. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 31 maart gaat beslissen over het steunpakket.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus