De aanleg van het nieuwe sportcomplex moet volgend jaar klaar zijn.

Kunstgrasvelden VV Winsum in razend tempo gelegd

De aanleg van het nieuwe sportcomplex moet volgend jaar klaar zijn. Foto DvhN

Een paar maanden lagen er grote hopen zand. Nu valt er wat te zien op het nieuwe sportpark van VV Winsum. De kunstgrasvelden worden in razend tempo gelegd.

Het eerste kunstgrasveld is zo goed als klaar. Op een fijne lavalaag, ligt schok dempend foam en daarop groen kunstgras met witte belijning. ,,Op het kunstgras komt invulzand en daarop kleine korrels’’, zegt Erwin Raar van aannemer Krinkels die het sportcomplex aanlegt. Het gaat om synthetische tpe-korrels en dat is wat anders dat het rubberen sbr-granulaat waar gezondheidsklachten over zijn. Het kunstgras moet minimaal 10 jaar mee kunnen.

Kunstgras

Op een veld werden gisteren korrels gestrooid, het andere is nog in wording. Door de wind waaide de witte foamlaag weg waardoor de ondergrond weer moest worden geëgaliseerd. Eind september moeten beide velden speelklaar zijn.

De mannen bedekken het hele veld met groen kunstgras en snijden dan de lijnen uit. Daarin leggen ze wit kunstgras. Een keurmeester komt langs om te meten of de ondergrond egaal is, de demping goed en of er genoeg zand op ligt. In de eindkeuring wordt de belijning nagemeten en getest of de bal voldoende stuitert.

Natuurgras

Tussen de kunstgrasvelden ligt het hoofdveld met natuurgras. Dat is gezaaid en om de dag wordt het beregend met een ingebouwde installatie. ,,Het groeit zo goed dat we waarschijnlijk volgende week al maaien’’, zegt Raar. Het heeft een jaar de tijd om een dikke zode te vormen. Volgend seizoen moet er worden gevoetbald.

Naast de velden staan masten voor de verlichting. De lampen die worden geplaatst, geven weinig strooilicht zodat vleermuizen er zo weinig mogelijk last van hebben. De ballenvangers, hoge hekken achter het doel, zijn geplaatst en na de bouwvak worden de circa 130 parkeerplaatsen afgemaakt. De bouw van het clubgebouw met kantine en kleedkamers begint in september.

Groenaanplant

De aanleg van het sportveld lijkt opeens snel te gaan, maar schijn bedriegt. Als de voetbalvoorzieningen klaar zijn, moeten de toegangswegen worden vervolmaakt en de kruisingen aangelegd. Daarna volgt de inrichting van het terrein en de aanplant van bomen, struiken en planten.

Viboa

VV Winsum krijgt drie nieuwe velden en een nieuw clubgebouw. De vereniging komt voort uit een fusie van het openbare vv Hunsingo en de christelijke voetbalclub Viboa. De velden van Viboa aan de Schouwerzijlsterweg worden bij het bedrijventerrein Het Aanleg getrokken.


menu